Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.

Forrás: MTI2019. 12. 06. 22:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim közleményében hangsúlyozta: azóta, hogy betette a lábát az operaházba, otthon érzi magát benne, és megtisztelőnek érzi a felkérést. Az új zeneigazgató Nicola Luisottit váltja fel, aki kilenc évig irányította az operaházat. Kim vezeti majd a zenekart, a kórust, a zenészeket, koncerteken vezényel és évadonként négy produkció karmestere lesz az ötéves szerződés szerint.

A dél-koreai karmester Európában kezdte pályafutását, majd 2017-ben debütált az Egyesült Államokban. A houstoni Nagy Operában és a washingtoni Nemzeti Operában is fellépett már, hamarosan a Los Angeles-i Operában, valamint a chicagói Operában is vezényel.

A 39 esztendős karmester, aki a zeneigazgatói posztot augusztustól tölti be, a 2020-21-es évadban Beethoven Fidelio című operáját vezényli majd a San Franciscó-i Operában.

Az utóbbi időben számos nagy amerikai operaház élén történtek jelentős változások. A New York-i Metropolitan Opera a 2018-19-es évadtól Yannick Nezet-Seguint nevezte ki zeneigazgatónak. Az új igazgató a szexuális zaklatás miatt 40 év után elbocsátott James Levine-t követte a poszton. A chicagói operában pedig Andrew Davis nyugalomba vonulása miatt nevezték ki Enrique Mazzola karmestert az új zeneigazgatónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.