Első a német üzleti érdek

Tizenkettedik alkalommal látogatott el Kínába Angela Merkel német kancellár. Bár Merkel a hongkongi demokráciát védő nyilatkozatot tett, a másfél napos út lényegi kérdéseit zárt ajtók mögött beszélték meg a felek.

Buzna Viktor
2019. 09. 07. 7:50
German Chancellor Angela Merkel visits China
A német kancellár vendéglátójával a díszőrség előtt Pekingben Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Angela Merkel a hongkongi helyzet békés megoldását sürgette Pekingben – hangsúlyozta a nemzetközi sajtó a német kancellár csütörtökön kezdődött kínai útjával kapcsolatban. Bár a nyilvános kommunikáció szintjén a német fél valóban a Hongkongban kibontakozó konfliktust igyekezett a középpontba állítani, a magas szintű találkozón ezúttal is az anyagiaké volt a főszerep. Merkelt népes és magas szintű üzleti delegáció kísérte Pekingbe, közöttük a Siemens, az

Allianz és a BMW vezérigazgatója is a kancellárral tartott. Az út legnagyobb nyertese azonban az Airbus volt. A vezető európai repülőgépgyártó vállalat újabb szerződéssel térhet haza, folytatva diadalmenetét a kínai piacon. A német és a francia kormány támogatásának köszönhetően az Airbus idén már több, dollármilliárdos megbízással gazdagodott Kínában, a tegnap nyélbe ütött üzlet részletei egyelőre nem ismertek.

A német kancellár vendéglátójával a díszőrség előtt Pekingben
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Bár továbbra is dübörögnek a német–kínai gazdasági kapcsolatok, a legújabb statisztikák szerint az aranykor hamarosan véget ér. Németország legfontosabb kereskedelmi partnere továbbra is Kína, a gazdaságukban tapasztalható stagnálás, valamint az Egyesült Államok által indított, többfrontos vámháború azonban bizonytalanságot szült. A bizalmatlanság miatt a kelet-ázsiai országból érkező befektetések mértéke 2016 után a harmadára esett vissza. A kritikus területeken megjelenő kínai tőke ugyanis a technológiai versenyelőny elvesztésével fenyegette a német cégeket, Berlin ezért a beruházások szigorúbb ellenőrzéséről döntött.

Peking azonban továbbra is szeretne nagyobb szeletet a német piacból, és szüksége van az európai technológiára is. Merkel látogatása alatt pedig voltak arra utaló jelek, hogy a gyümölcsöző üzleti kapcsolatok érdekében a német kormány engedni fog. – Valamennyi kínai vállalatot arra biztatok, hogy fektessen be Németországban – mondta a német kancellár a kínai miniszterelnökkel, Li Ko-csianggal (Li Keqiang) közösen tartott sajtótájékoztatón.

Egyre többen figyelmeztetik ugyanakkor Merkelt és kormányát, hogy Európa legerősebb gazdaságaként Kínában nemcsak anyagi érdekeit, hanem a nyugati értékeket is képviselnie kellene. Ezt kérték transzparenseiken a hongkongi tüntetők, de látogatása előtt a Pekinggel szemben kritikus berlini Mercator Intézet is arra utalt cikkében, hogy a kormány túl engedékeny, ha üzletről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.