Első alkalommal látogattak japán turisták a Kuril-szigetek déli részére

Első alkalommal érkezett japán turistacsoport szerdán egy próbaút keretében a Kuril-szigetek déli részéhez tartozó Kunasirre – közölte Natalja Szavocskina, Juzsno-Kurilszk orosz város alpolgármestere.

Forrás: MTI2019. 10. 30. 7:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport Nemuro kikötőjéből indult hajóval a Japánhoz tartozó Hokkaidó szigetről. Az október 30. és november 4. közötti kiránduláson két szigetet tekintenek meg, Kunasirt és Iturupot.

A japán külügyminisztérium szerint az utazáson 44-en vesznek részt, köztük a turistákat kísérő állami tisztségviselők és tolmácsok.

A Roszturizm orosz állami idegenforgalmi ügynökség augusztus 15-én jelentette be, hogy a próbautat követően már jövőre terveznek szervezett turisztikai utakat japán állampolgároknak a Kuril-szigetek megtekintésére.

Moszkva és Tokió évtizedek óta törekszik egy békeszerződés aláírására, amely a második világháború vége óta várat magára. Ennek fő akadálya a Kuril-szigetek vitatott hovatartozású déli része: a háború után az egész szigetcsoport a Szovjetunióhoz került, Japán viszont saját területének tartja Iturup, Kunasir, Sikotan szigetét és a japánul Habomainak nevezett kisebb szigetcsoportot.

A déli Kuril-szigetek megoldatlan problémája a két ország között továbbra is feszültséget okoz. Tokiót aggasztja az orosz katonai jelenlét fokozódása a szigeteken, Moszkvát pedig az zavarja, hogy Japán amerikai Aegis Ashore rakétaelfogó rendszereket vásárol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.