Elsüllyedt egy tengerjáró hajó a bejrúti robbanásban + videó!

A robbanás során súlyosan megsérült a hajótest, és víz ömlött a hajó belsejébe.

2020. 08. 06. 8:05
null
A hatalmas robbanásban ezrek sérültek meg és váltak fedél nélkülivé. Fotó: @tayyaraoun1

A robbanás során súlyosan megsérült a hajótest, és víz ömlött a hajó belsejébe.

A bejrúti kikötőben történt keddi nagyerejű robbanás után elsüllyedt a kikötő dokkjában horgonyzó Orient Queen óceánjáró.

A legénységnek a fedélzeten tartózkodó két tagja meghalt, heten megsérültek – közölte a tulajdonos, Mari Abu Mehri libanoni üzletember a NNA libanoni állami hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Az 1989-ben épített, 121 méter hosszú, 7,4 ezer tonnás vízkiszorítású hajó bahamai zászló alatt hajózott, és a robbanás idején a bejrúti kikötőben horgonyzott. A robbanás során súlyosan megsérült a hajótest, és víz ömlött a hajó belsejébe. A mentési kísérletek nem jártak sikerrel és a hajó elsüllyedt.

A hajótulajdonos gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett a felelősök azonosítása és felelősségre vonása érdekében.

Közben Farhan Haq ENSZ-szóvivő szerdán New Yorkban bejelentette, hogy mintegy száz ENSZ-alkalmazott sérült meg a keddi robbanásban.

„Kezelést kapnak, és reméljük, hogy rendbe jönnek” – mondta a szóvivő újságírók előtt, részvétét fejezve ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A kedd esti robbanás következtében legalább 135 ember halt meg, ötezren sérültek meg, és több tucatnyi embert tartanak számon eltűntként. A libanoni kormány szerdán kéthetes szükségállapotot hirdetett ki.

A Magyar Nemzetnek túlélők is meséltek a libanoni fővárosban történt katasztrófáról.

– A bejrúti kikötő a földdel vált egyenlővé. Libanon szinte teljes egészében az importtól függ, a kikötő nélkül élelmiszer- és gyógyszerhiány várható az országban, miközben a gazdaság is összeomlik – nyilatkozta Yeghia Tashijan Közel-Kelet-kutató. Az örmény származású, de évek óta Bejrútban élő férfi szerint Bejrút kikötője a Közel-Kelet Hirosimája.

Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a libanoni főváros kikötőjében kedd este történt robbanásnak, amelyről videót is készített. Elmondása szerint kedd este olyan szokatlanul intenzív, szűnni nem akaró volt a ropogás, hogy kilépett lakása erkélyére, hogy megnézze a hang forrását.

– Ekkor láttam meg az óriási füstfelhőt, majd pedig néhány másodperccel később jött a pusztító robbanás, én pedig a földön találtam magam – idézi fel az eseményeket Németh Ágoston.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon beszélt Charbel Vahba libanoni külügyminiszter kollégájával a robbanás kapcsán. A magyar miniszter kifejezte kollégájának együttérzését a több mint száz halálos áldozat miatt és gyors gyógyulást kívánt a mintegy hatezer sérültnek. Jelezte, hogy a magyar kormány egymillió eurót küld gyorssegélyként a Maronita Katolikus Egyháznak, hogy segíteni tudjanak a rászoruló családoknak.

Azonnali segítségre van szüksége Libanonnak

Azbej Tristan Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán kiemelte, hogy a libanoni egészségügyi rendszer képtelen kezelni a helyzetet, több mint ötezer sérültről és több mint 130 halálos áldozatról érkeztek hírek.

A pusztítás mértékét jelzi az is, hogy a helyi ortodox egyház közölte, a kórháza teljesen megsemmisült – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.