Elszabadult a járvány a robbanás után

Ha nem rendelik el a karantént, a kórházak nem fogják bírni a fertőzöttek növekvő számát.

Munkatársunktól
2020. 08. 18. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Libanonban a bejrúti kikötőben augusztus elején bekövetkezett robbanás után, egészségügyi tisztségviselők tegnap kéthetes karantént sürgettek a járvány lassítása érdekében – írja a távirati iroda.

Firász Abajd, a Rafík Haríri egyetemi kórház járvány elleni védekezést irányító igazgatója aggasztónak nevezte a helyzetet, kiemelve, hogy ha nem rendelik el a karantént, a kórházak nem fogják bírni a fertőzöttek növekvő számát. Hamed Hasszán egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy élet és halál kérdéséről van szó, és leszögezte, hogy a vírus az ország minden városában és falujában jelen van.

Petra Húri, a miniszterelnök járványügyi tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt négy hétben a pozitív koronavírustesztek számának aránya 2,1 százalékról 5,6-re nőtt, hozzátéve, hogy már az öt százalék is súlyos fenyegetést jelent az országra. Szakértők már korábban figyelmeztettek a robbanást követő járványügyi kockázatokra, egyebek között a sebesültekkel zsúfolt kórházakban, a temetéseken és a mentési munkálatok során fellépő fertőzésveszélyre. Lehetséges gócpontokként nevezték meg a robbanás miatt kezdődött tüntetéseket is. Vasárnap 439 új fertőzöttet jelentettek, ezzel az alig több mint ötmilliós országban 8881-re nőtt a fertőzöttek száma.

A bejrúti kikötőben augusztus 4-én történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna ammónium-nitrát röpült a levegőbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.