Eltanácsolják a skótokat az angliai utazástól

Nicola Sturgeon skót főminiszter külföldként tekint Angliára, és gyászolja Skócia legszeretettebb fiát.

2020. 10. 31. 17:13
null
Glasgow, 2020. janur 11. A skt fggetlensg hvei tntetnek Glasgowban 2020. janur 11-n. MTI/EPA/Robert Perry Fotó: MTI/EPA/Robert Perry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltanácsolta az Angliába való utazástól a skótokat Nicola Sturgeon főminiszter. Skócia meglátásai szerint sokkal jobb járványügyi mutatókkal bír, mint a déli szomszéd, ezért igyekezett honfitársait otthonmaradásra kérni a skót kormány feje, ám a megfogalmazás azt sugallja, Angliát teljes mértékben külföldnek tekinti. A skót kormánynak ugyan széles körű autonómiája van, de Skócia nem tekinthető független országnak, miközben a felmérések azt mutatják, ha most tartanának egy népszavazást, a lakosság többsége az elszakadás mellett döntene.

A különböző felmérések szerint a skótok 42 százaléka szavazna a maradásra, 50 százalék a függetlenségre, s 8 százaléknyian bizonytalanok.

Ez főleg annak az eredménye, hogy Skóciában nagyon alacsonyan áll Boris Johnson miniszterelnök népszerűsége, a járványkezelést és a brexit ügyét is helytelenül kezelte a skótok szerint, míg ugyanők úgy vélik, Nicola Sturgeon és a Skót Nemzeti Párt (SNP) remekül helytáll.

„Nehéz úgy nézni ezt a helyzetet, hogy ne az jusson eszünkbe, hogy az Egyesült Királyság a szakadék felé tart. Soha ilyen súlyos válságban nem volt még az unió” – nyilatkozta a JL Partners kutatóintézet vezetője, James Johnson a Politicónak. Keith Brown, az SNP helyettes vezetője üdvözölte az adatokat, hozzátéve: Skócia önrendelkezési jogának megtagadása a westminsteri pártok részéről fenntarthatatlan.

Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor az uniópártiak 55:45 arányban győztek a függetlenséget akarók felett. Azt követően ugyanakkor megszületett a döntés az EU elhagyásáról, amelyet viszont a skótok nagy arányban elutasítottak, így a skót kormány álláspontja szerint új helyzet alakult ki. A következő parlamenti választásokat jövő májusban tartják Skóciában, nem zárható ki, hogy az SNP újabb győzelme esetén újra ki akarja majd írni a függetlenségi népszavazást.

Nicola Sturgeon hosszú Facebook-üzenetben méltatta Sean Conneryt, emlékeztetve arra, hogy az elhunyt filmszínész skót hazafi volt világéletében, és mindig támogatta hazája függetlenségét, valamint a Skót Nemzeti Pártot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.