Eltávolítják a szögesdrótot

A Marokkóval közös határszakaszon évek óta politikai vita tárgyát képezi a tüskés dróttekercsek kérdése, amelyek számos esetben súlyos sérüléseket okoztak a határon átmászó bevándorlóknak.

Zetelaki Réka
2019. 08. 27. 16:12
African migrants sit on top of a border fence between Morocco and Melilla
Az éles tekercsek helyébe tízméteres kerítés kerülne Fotó: Jesus Blasco De Avellaneda Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember vége előtt leszedhetik a hírhedt szögesdrótokat a két spanyol exklávé, Ceuta és Melilla határáról, jelezte Spanyolország belügyminisztériuma. A Marokkóval közös határszakaszon évek óta politikai vita tárgyát képezi a tüskés dróttekercsek kérdése, amelyek számos esetben súlyos sérüléseket okoztak a határon átmászó bevándorlóknak. A szocialista belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska tavaly tett ígéretet ennek megszüntetésére, ám azóta nem történt előrelépés a kérdésben. Most azonban a kormány jelezte, év végéig előrelépés történhet: az új határkerítés az eddigi hat méterrel ellentétben tíz méter magas lesz, és tetején a veszélyes szögesdrót helyett más anyagot helyeznek el. A két, Észak-Afrikában fekvő, különleges státusú spanyol kormányzati területek évtizedek óta a bevándorlás gócpontjait jelentik, mivel évente tízezrek kelnek át a határszakaszokon illegálisan, úton Európa felé.

Az éles tekercsek helyébe tízméteres kerítés kerülne
Fotó: Reuters

A pengés huzal 2005-ben került a határfal tetejére, és azóta folyamatosan a politika napirendjén maradt a kérdés. A jobboldali kormány intézkedését később a baloldali szocialisták vonták vissza, ám az egymást követő, ellentétes döntések ellenére azóta is helyén maradt a drót. Az érv ellene az, hogy nem jelent elrettentést. A bevándorlók így is megmásszák a határszakasz kerítését, azonban súlyos sérüléseket szenvednek közben. Főként a kiskorúak védelmében szólaltak fel emberi jogi szervezetek. Fernando Grande-Marlaska hivatalba lépésekor tett ígéretet a szögesdrót elbontására, ám azóta – főként az elhúzódó spanyol kormányalakítási válság nyomán – nem hoztak intézkedést az ügyben.

A friss bejelentés alapján a határvédelem modernizálása széles körű lesz: első lépésként a kamerarendszert bővítik és arcfelismerő rendszert telepítenek az átkelőhelyeknél. A határ egyébként alapvetően három darab drótkerítésből áll. A tervek szerint mindegyik tetején más, nem veszélyes akadályt létesítenek. A „legnépszerűbb” átkelőhelyeken pedig a jelenlegi hat méterről tíz méter magasra emelik a határkerítést. A teljes átalakítás 32,7 millió euróba fog kerülni, és mivel az Európai Unió külső határáról van szó, a spanyol kormány a közösségi alapokra is számíthat a finanszírozásban.

Évtizedes probléma

A Földközi-tenger partján fekvő Ceuta és Melilla határai már a 2015-ben kezdődő bevándorlási válságot megelőzően is a migrációs nyomás alatt roskadoztak. A helyi tudósítások rendszeresen számolnak be a főként fekete-afrikaiak tömeges határátlépéséről, a hatóságokkal való összecsapásokról és a spanyol rendőrségi erők hiányáról. Madrid különmegállapodás keretében támogatja Marokkót, hogy segítse csökkenteni a bevándorlási nyomást, s lehetővé tették, hogy a határátlépést követően már azonnal visszatoloncolhassák délre a migránsokat. Marokkó a megállapodásnak megfelelően megerősítette a határvédelmét, és adatai szerint 2019 augusztusáig 42 ezer illegális átlépést akadályozott meg. Spanyolországban idén eddig összesen 18 ezer illegális határátlépést regisztráltak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.