Elűznék a seattle-i anarchistákat

A városvezetés komoly nyomás alá került, miután a hétvégén három ember is életét vesztette a területen.

2020. 06. 23. 16:24
null
Seattle, 2020. június 19. Az amerikai rabszolgaság eltörlése emléknapjának (juneteenth) alkalmából tüntetnek Seattle-ben 2020. június 19-én. MTI/AP/Ted S. Warren Fotó: Ted S. Warren
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) nevű mozgalom felfegyverzett aktivistái által hermetikusan elzárt, anarchista miniállam felszámolását ígéri Seattle polgármestere. Jenny Durkan a The Seattle Times beszámolója szerint azt mondta: a helyi rendőrség a közeljövőben békésen visszatérhet a területen található rendőrőrs épületébe, ami tulajdonképpen azóta teljesen üresen áll, hogy a Capitol Hill nevű városrészben a tüntetők június 8-án önhatalmúlag kikiáltották a Capitol Hill Autonóm Zónát (CHAZ). A többi amerikai nagyvároshoz hasonlóan, Seattle-ben is erőszakba, randalírozásba hajló rasszizmusellenes tüntetések robbantak ki azután, hogy május 25-én rendőri brutalitás áldozatává vált Minneapolisban egy fekete férfi, George Floyd. A seattle-i tiltakozók elfoglalták a Capitol Hill negyed egy hat tömbre kiterjedő részét, lezárva azt a rendőrség által hátrahagyott kordonokkal, és így folytatták demonstrációjukat.

A városvezetés komoly nyomás alá került az elmúlt napokban a „rendőrmentes övezet” felszámolását illetően, miután a hétvégén három ember is életét vesztette a területen – írja a BBC. A hatóságok fokozatos visszatelepítése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy rendőri erőszakkal akarják felszámolni az egyébként az LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) közösség és egyéb alternatív kultúrák központjául is régóta szolgáló városrészt. A helyi sajtó szerint a polgármester arra kérte az embereket, hogy éjszaka önként hagyják el a körzetet, ennek végrehajtását pedig azzal akarják ösztönözni, hogy különböző – nem részletezett – forrásokat kínáltak fel a hajléktalanoknak.

Helyszíni beszámolók szerint az elmúlt hetekben a tüntetők több tucat sátrat vertek fel a köztereken, kanapékat hurcoltak az utcára, a falakat pedig szinte mindenhol friss graffitik borítják. Noha napközben a körzet békésnek mondható, az esték már korántsem mondhatók nyugodtnak, tekintve, hogy fegyveres csoportok járőröznek az utcákon. Jenny Durkan ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján óvatosan fogalmazva csupán azzal indokolta a rendőrök fokozatos visszatelepítését, hogy a tüntetések, illetve az újonnan kialakult közösségi utcaélet árt a helyi üzleteknek, és már a környék lakóit is zavarja a miniállam által teremtett anarchikus állapottal együtt járó csökkenő biztonságérzet.

A CHAZ-t kikiáltó tüntetők a területet az Egyesült Államoktól elkülönült entitásnak tekintik, erre hívják fel a figyelmet a körzetet Seattle más városrészeitől elhatároló barikádokon szereplő feliratok is: „A nép tulajdona”, „Elhagyjuk az Egyesült Államokat”. Mielőtt a helyi rendőrség úgy döntött, hogy szinte a teljes személyi állományt evakuálják a körzetből, a rendőrőrs épületének porig rombolásával fenyegetőztek a tüntetők.

A baloldalon egyébként sokan támogatták az anarchista közösséget, Donald Trump amerikai elnök azonban a rendőrség mihamarabbi visszatérését követelte.

Megállíthatatlan az átnevezési őrület

Már megyéket és városokat is átneveznének az Egyesült Államokban a Black Lives Matter mozgalom hívei. Az NBC Miami beszámolója szerint Florida államban két petíciót is terjesztenek; az egyik Broward megye, a másik pedig a Plantation (magyarul: ültetvény) nevű város átkereszteléséhez toborozza az aláírókat, a petíciók kezdeményezői szerint ugyanis mindkettő a „csúnya múltat” idézi. – Amikor látod ezeket a neveket és szimbólumokat, az olyan, mint egy mindennapos emlékeztető arra a negatív faji történelemre vonatkozóan, amivel ez az ország rendelkezik – nyilatkozta az NBC 6 című csatornának a Broward-petíció beterjesztője. Broward megye Florida 19. kormányzójáról, Napoleon B. Browardról kapta a nevét, aki – a petíció aláírói szerint – bizonyíthatóan a rasszista szegregáció híve volt. A volt kormányzónak a megyei bíróság előtt álló szobrát még 2017-ben eltávolították, éppen a személye körüli vita miatt. Az Alabama állambeli Birminghamben a központi helyen található 16. sugárutat akarták Black Lives Matter sugárútra átnevezni, ezt azonban tegnap a város tanácsa végül elutasította, miután sokan levélben tiltakoztak a kezdeményezés ellen. A kaliforniai San Franciscóban legalább négy iskola, köztük egy George Washingtonról elnevezett középiskola átnevezése is napirenden van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.