Elvesztette parlamenti többségét a szlovén kormányzó koalíció

Elvesztette parlamenti többségét a szlovén kormányzó koalíció, miután a Marjan Sarec szlovén kormányfő vezette kisebbségi kormányt kívülről támogató Baloldal (Levica) párt megvonta támogatását – írta a helyi sajtó szerdán.

Forrás: MTI2019. 11. 06. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Baloldal és a kormánykoalíció együttműködésének egyik feltétele az volt, hogy a kabinet mielőbb szüntesse meg az úgynevezett kiegészítő egészségbiztosítást, de a parlament szerdán nem szavazta meg a Baloldal törvénymódosítási javaslatát. A Baloldal javaslatát a kormány teljesíthetetlennek értékelte, amit azzal magyarázott, hogy a kiegészítő egészségbiztosítás megszüntetése fél milliárd euró hiány okozna jövőre a költségvetésben, ami miatt a kötelező egészségbiztosítási járulékokat kellene megnövelni. Luka Mesec, a Baloldal elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: ez volt az utolsó dominó, amely eldőlt a sorban.

„Megállapítottuk, hogy a kormány elállt az egyezségtől, amelyet velünk kötött, ezért már nem tekintjük kötelező érvényűnek az együttműködésről szóló megállapodásunkat” – húzta alá, majd még hozzátette: innentől kezdve igazi ellenzéké váltak.

A Baloldalnak kilenc parlamenti képviselője van a parlamentben. Az ötpárti koalíció: a Marjan Sarec Listája (LMS), a szociáldemokraták (SD), Miro Cerar előző miniszterelnök Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratusek korábbi miniszterelnök pártja (SAB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) pedig 43 szavazattal rendelkezik a 90 fős törvényhozásban.

Amennyiben nem sikerül legalább még három képviselőt szereznie a kormányfőnek a költségvetés megszavazásáig, az a kormány bukásához is vezethet. A költségvetést még ebben a hónapban el kell fogadnia a parlamentnek.

Marjan Sarec szerdán úgy nyilatkozott: a Baloldal fontos eleme a kormánynak, és újra kell velük kezdeni a tárgyalásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy ki tudja tölteni hivatali idejét.

„A kormány nem az egyes pártok, hanem az összes képviselő szavazatától függ” – hangsúlyozta.

A szlovén sajtó szerint a Baloldallal való együttműködés végleges megszűnése estén a parlamenti többséget a kormányfő a két kisebbségi, a magyar és az olasz, valamint a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) négy képviselőjével biztosítaná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.