Elzárás járhat a maszk nélküli vásárlásért

Szigorú büntetések, az utasításokat követő, fegyelmezett lakosság, a munkásszállásokon terjedő koronavírusjárvány jellemzi Szingapúrt. A lapunknak a városállamból nyilatkozó újságíró, Amrita Kaur szerint a lakosság hisz a görbe ellaposításában, és ebben segítségére vannak a munkába állt „társadalmi távolságért felelős képviselők” is.

2020. 04. 27. 12:29
Reverend Samuel Gift Stephen calls a restaurant owner after hearing feedback from a migrant worker about the food delivered to them during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Singapore
Reverend Samuel Gift Stephen calls his food supplier after hearing feedback from a migrant worker about the food delivered to them during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Singapore April 22, 2020. Stephen, chairman of Alliance of Guest Workers Outreach (AGWO), non-governmental organization, oversees the daily delivery of more than 17000 meals to migrant workers living in factory-converted dormitories, whose employers have not stepped up to provide food even as they are unable to leave their dormitories since Monday. REUTERS/Edgar Su - RC2N9G92X29W Fotó: Edgar Su
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új fertőzések túlnyomó része nem a szingapúri lakosság körében tapasztalható, hanem az itt dolgozó munkások szálláshelyein – magyarázta Amrita Kaur. A szingapúri újságíró rámutat, a legnagyobb járványgóc a városban jelenleg az S11-es névre hallgató punggoli munkásszállás, ahol 2234 új fertőzést jelentettek. A munkásszállókon azok a főleg dél-ázsiaiak élnek, akik a várhatóan jobb megélhetés reményében érkeznek, majd néhány évnyi megfeszített munkát követően hazatérnek. Az S11-es szállón mintegy 300 ezer ember él, jelenleg bezárva, s várja, hogy újra dolgozni tudjon.

A kormány a hadsereg létesítményeit és úszó szálláshelyeket használ, hogy elkülönítse egymástól a beteg és az egészséges munkásokat, ám a helyzetük nagyon bonyolult. – Ha egyetlen fertőzött ember továbbra is dolgozni megy, könnyen megfertőzheti nagyon sok társát – idézte Kaur Lawrence Wong nemzeti fejlesztési minisztert. A munkások számára egyetlen napnyi fizetség is nagyon sokat számít, ezért hajlamosak eltitkolni az egyébként is enyhe tüneteiket.

A szingapúri lakosság többségét a fertőzés kevésbé érinti, épp az arrafelé nagyon elfogadott társadalmi együttműködés eredményeképp. Szingapúr a világ egyik legszabálykövetőbb országa, ahol könnyen megbírságolhatnak valakit a csikk eldobásáért vagy az utcán való átszaladásért is, emellett az egyetlen hely a világon, ahol be van tiltva a rágógumi, épp a szemetelés elkerülésére.

A tapasztalat Amrita Kaur szerint azt mutatja, a lakosság most is elfogadja a távolságtartást és az otthon maradást, bár vannak kivételek. Egy férfi március 23-án elhagyta otthonát, hogy ebédelni menjen. Egy hónappal később hat hetes börtönbüntetésre ítélték. Másvalaki szintén a bíróság előtt találta magát, mert vásárlás közben nem takarta el a száját és az orrát maszkkal, ami hathavi elzárással és 10 ezer szingapúri dolláros (2,3 millió forint) büntetéssel is járhat a bírótól függően. A járványgörbe ellaposítására hivatott intézkedések április 7-e és június 1-je között hatályosak, azokat a rendőrség és a kijelölt „társadalmi távolság betartásáért felelős képviselők” segítenek betartani.

Kaur szerint április 17-én száz embert büntettek meg a maszk hiánya miatt, 150-et pedig azért, mert az utcán étkeztek vagy lődörögtek. A boltok előtti sorbanállásnál egy méteres távolságtartás kötelező; aki nem tartja be, 300 dollárja (69 ezer forint) bánja, magyarázta az újságíró. – Arra számítok, hogy hamarosan visszatérünk a régi, gyorsan haladó Szingapúrhoz. Most egy majdnem halott várost látunk – panaszolja Amrita Kaur, aki február óta csak igen ritkán hagyja el a lakását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.