Elzárják az iráni olajcsapot

Washington májustól megszünteti az olajvásárlási kivételezést, s ezentúl már annak a nyolc országnak is tilos lesz Irántól beszereznie az energiahordozót.

Mártonffy Attila
2019. 04. 24. 16:36
Motorists wait for their turn to fill petrol at a gas station in Lucknow
Motorosok az indiai állami olajvállalat egy benzinkútjánál. Fennakadások jöhetnek a szállításban Fotó: Pawan Kumar Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington májustól megszünteti az olajvásárlási kivételezést, s ezentúl már annak a nyolc országnak is tilos lesz Irántól beszereznie az energiahordozót, amelyek ezalól tavaly novemberben hat hónapra felmentést kaptak az amerikai adminisztrációtól. A két legnagyobb vásárló Kína és India. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a tilalom megsértői számolhatnak a következményekkel. Peking azonnal elítélte a bejelentést.

Keng Suang (Geng Shuang) külügyi szóvivő szerint az Iránt szankcionáló lépés növeli a bizonytalanságot a globális olajpiacokon. Kína különben is ellenzi az egyoldalú büntetőintézkedéseket, Iránnal pedig törvényes, nyílt és átlátható kereskedelmet folytat, állítják. A CNN által idézett megfigyelők szerint Peking valószínűleg nem fogja teljesen leállítani iráni olajimportját. Indiában egyelőre nem kommentálták az amerikai lépést, viszont korábban közölték, hogy az indiai vállalatok májusra már előkészítették a kőolaj beszerzésének alternatíváit, és keresik a lehetőségeket júniusra. Az Indian Oil állami kőolaj- és földgázipari vállalat arra számít, hogy lesznek fennakadások a szállításban.

Motorosok az indiai állami olajvállalat egy benzinkútjánál. Fennakadások jöhetnek a szállításban
Fotó: Reuters

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter ugyancsak felháborodásának adott hangot, rámutatva, Törökországnak és Kínának kell a legmeredekebben csökkentenie olajimportját. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint Irán márciusban mind­össze 1,4 millió hordó olajat exportált, ez a fele a szankciók bevezetése előtti mennyiségnek. A kitermelés ugyanakkor csaknem hatéves mélypontra zuhant.

Az Egyesült Államok közben arra tett ígéretet, hogy az utánpótlás, illetve a piaci egyensúly fenntartása érdekében összedolgozik majd Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel. Elemzők egyidejűleg azonban rámutatnak: aggodalomra adhat okot a pótlásban, hogy a világ legnagyobb készletével rendelkező Venezuelában összeomlott az olajtermelés, Líbiában polgárháború dúl, ­Szaúd-Arábia pedig lényegesen csökkentette kitermelését, s időbe kerül a korábbi szintre való visszaállás.

Az amerikai intézkedés bevezetése meglátszott az olajárak alakulásán is. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára kedden hathavi és egyben idei csúcsán járt. A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 74,31 dolláron, a májusi WTI pedig 65,97 dolláron forgott, ami 0,36, illetve 0,64 százalékos emelkedést jelentett. Utoljára tavaly október végén volt ilyen drága a két olajfajta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.