Emelkedett tavaly a cseh államvasutak nyeresége

Tavaly 1,2 milliárd koronás (15,6 milliárd forint) nyereséggel zárta az évet a Cseh Vasutak (CD) állami részvénytársaság, ami 200 millióval (2,6 milliárd forint) több, mint 2017-ben – közölték a Cseh Vasutak képviselői hétfőn Prágában.

Forrás: MTI2019. 04. 29. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmény elsősorban a teherszállítás 663 millió koronás nyereségének köszönhető, míg a személyszállítás veszteséges volt 2018-ban. A teherszállítást a CD Cargo, a Cseh Vasutak leányvállalata végzi. Tavaly a vasút 68,4 millió tonna árut szállított, 2,3 millió tonnával többet, mint 2017-ben.

Bár a cseh állami vasúti társaság tavaly 179 millió utast szállított, a legtöbbet az utóbbi tíz évben, a veszteség mégis 230 millió koronára rúg. Ennek legfőbb oka a regionális vasúti közlekedés elégtelen finanszírozása és az energia drágulása. Sokba kerül a pótlóbuszok bérlése is a vasútvonalak lezárása idején, például az időjárás okozta problémák gyakorisága miatt.

A Cseh Vasutak tavaly 3,5 milliárd koronával 31,4 milliárd koronára csökkentette a tartozásait. A tavalyi nyereség döntő részét a cseh állami vasúti társaság a kocsipark megújítására szeretné fordítani, hogy növelje versenyképességét.

Csehországban a több mint 23 ezer személyt alkalmazó állami vasutakon kívül kisebb magán részvénytársaságok – például a RegioJet vagy a Leo cégek – is üzemeltetnek vasúti járatokat. A RegioJet bevételei tavaly 1,1 milliárd koronára emelkedtek, a cég nyeresége a hivatalos közlemény szerint 101 millió koronát tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.