Emelkedik a járványgörbe Ecuadorban

Forrás: MTI2020. 04. 02. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjed a koronavírus Latin-Amerikában, Kolumbia fokozta a katonai jelenlétet az Ecuadorral közös határon, ez utóbbi országban emelkedik a járványgörbe, csaknem 100 halottja és majdnem 2800 fertőzöttje van a kórnak.

Kolumbia 500 fővel növelte katonai jelenlétét az Ecuadorral közös határon a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Ecuadorban a járványgörbe fokozatosan emelkedik, a legutóbbi hivatalos adatok szerint 98 ember halt bele a Covid-19-betegségbe, 2758 koronavírus-fertőzött van, és további 3428 esetben áll fenn koronavírus-fertőzés gyanúja. Jorge Wated, a járvány ecuadori gócának számító Guayas tartomány különítményének vezetője helyi idő szerint szerdán azt mondta: becslésük szerint a halálos áldozatok száma 2500 és 3500 között lehet csak Guayasban. Juan Carlos Zevallos ecuadori közegészségügy-miniszter közölte, hogy a betegség halálozási aránya Ecuadorban jelenleg 3,4 százalék, ami a globális átlag alatt van. Az ecuadori püspöki konferencia eközben „politikai fegyverszünetet” kért, és nagyobb fellépésre szólította fel a társadalmat, egyúttal a kormányt a járvány és az általa előidézett válság leküzdése érdekében. Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint Ecuadorban a közösségi médiában felerősödtek a hangok, amelyek amiatt bírálják a kormányt, hogy nem tesz eleget a járvány terjedésének megfékezése érdekében, miközben a járványgörbe folyamatosan növekszik.

Nicolás Maduro venezuelai államfő azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy azért „támadja” Venezuelát, mert el akarja terelni a figyelmet az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány nyomán kialakult „humanitárius válságról”. Maduro a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) második számú vezetőjének számító Diosdado Cabello heti televíziós műsorában beszélt erről, utalva Trumpnak arra a bejelentésére, amely szerint növeli a hajók és katonák jelenlétét Latin-Amerika partjainál „a kábítószer-kereskedelem elleni harc” jegyében. A sajtótájékoztatót követően minden kérdés a humanitárius válságról szólt, ő pedig megpróbálta elterelni a figyelmet egy sor nyilatkozattal Venezuelával szemben – mondta Maduro, humanitárius válság alatt a járványt értve, amelynek következtében már több mint 200 ezren fertőződtek meg a vírussal az Egyesült Államokban.

Carlos Alvarado Costa Rica-i elnök helyi idő szerint szerdán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szomszédos Nicaragua nem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően áll hozzá a járvány kezeléséhez. A nicaraguai kormány március 13-án menetet hirdetett „Szeretet a Covid-19 idején” elnevezéssel, amely során sandinista szimpatizánsok és munkások ezrei meneteltek a fővárosban, Managuában. Nicaraguában nem függesztették fel az iskolai órákat, a nyilvános rendezvényeket, nem tiltották meg külföldiek beutazását, és karanténokat sem állítottak fel, a nicaraguai turisztikai intézet pedig több mint 80 turista-tevékenységet jelentett be nagyhét idejére.

A Costa Rica-i hatóságok szerdán közölték, hogy a koronavírus kezeléséhez szükséges gyógyszer fejlesztésén dolgoznak, amihez a betegségből kigyógyult emberek szervezetében termelt antitesteket fogják felhasználni.

Brazíliában – ahol a legutóbbi adatok szerint 240-en haltak bele a betegségbe, és 6836 fertőzöttet tartanak nyilván – a kormány szerdán a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott programot jelentett be, ami egyebek között a munkaviszony szüneteltetésének lehetőségét tartalmazza, és lehetővé teszi a járvány terjedésének megfékezése miatt hozott intézkedések által sújtott cégeknek, hogy csökkentsék a munkaórákat valamint a fizetéseket, a kormány pedig kezeskedik azért, hogy támogatást nyújt azoknak az alkalmazottaknak, akiknek emiatt csökken a fizetésük. A brazil kormány becslései szerint az intézkedések lehetővé teszik azt, hogy 12 millió munkavállaló ne veszítse el állását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.