Emlékérmét bocsátanak ki a Földtani Intézet tiszteletére

Különleges, téglalap alakú ezüst és színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország legrégebbi tudományos kutatóintézete, a Földtani Intézet 150 éves fennállása tiszteletére.

Forrás: MTI2019. 04. 26. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékpénzérmék kibocsátásának további apropóját adja, hogy a műemlékké nyilvánított Art Geo Palota építési munkálatai 120 éve fejeződtek be. Az emlékpénzeket Szunyogh László DLA szobrászművész tervezte – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A kettős évforduló alkalmából az MNB 10 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki „Földtani Intézet” megnevezéssel. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az előoldal választott motívumai a kettős évfordulóra utalnak. Az emlékérmék előlapja a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Art Geo Palotájának Stefánia út felőli részletét ábrázolja, mely 120 évvel ezelőtt Lechner Ödön tervei alapján épült fel. Az előtérben a virágmotívumokat ábrázoló Zsolnay-kerámiákkal díszített oromzat látható, míg a háttérben az épület tetőzetének csúcsa jelenik meg, a földgömböt vállaikkal tartó Atlasz figurákkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.