Emmanuel Macron: A világnak egy új irányra van szüksége

A Párizsi békefórum elnevezésű konferenciasorozat harmadik találkozója november 11–13. között zajlik Párizsban. Az egészségügyi válsághelyzetre tekintettel azonban a szervezők és a házigazdák most videókonferenciára hívták össze a világ minden tájáról csatlakozó résztvevőket. Nyitóbeszédében Emmanuel Macron francia elnök leszögezte: meggyőződése, hogy a világnak új irányra van szüksége, ami a konszenzuson alapul.

Cseke Dóra
2020. 11. 12. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fórum novemberi találkozójának központi témája és fő célkitűzése a világot sújtó koronavírus-járványra adandó, nemzetközi szinten összehangolt és egységes válaszlépés kidolgozása. A konferencia előadói és résztvevői áttekintik azokat a kezdeményezéseket és konkrét intézkedéseket, amelyek a világ különböző országaiban hatékonynak bizonyultak az egészségügyi válság helyi és azonnali kezelésében, és amelyek hozzájárultak a helyi közösségek sikeres védekezéséhez.

A fórum további céljai között szerepel, hogy a résztvevő felek közösen határozzák meg a főbb irányelveket, amelyek szintén összehangolt fellépést tesznek lehetővé a klímaváltozás, a társadalmi egyenlőtlenségek és az alapvető jogok védelme területén.

Olyan helyzetben, amikor az eddigieknél is nagyobb szükség van a világ összefogására és együttműködésére, fontos fenntartani annak a lehetőségét, hogy a világot irányító vezetők és szervezetek egyeztetni tudjanak magas szintű találkozókon. Erre ad lehetőséget ez a videókonferencia is.

Emmanuel Macron, a fórum házigazdája nyitóbeszédében kiemelte: – Sok mindent kell újraépítenünk, és még sosem voltunk ennyire magunkra és egymásra utalva, mint most. Majd folytatta:

– Meggyőződésem, hogy a világnak egy új irányra van szüksége, ami konszenzuson alapul, hogy a nehéz kihívásokkal szemben ugyanabból a gondolatból merítsük majd a megoldásokat.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban pedig elmondta: – Nem győzhetjük le a vírust, ha közben elveszítjük emberségünket.

A magas rangú meghívottak között foglal elyet Macky Sall, a Szenegáli Köztársaság elnöke, Tedros Ghebrejesus, a WHO főigazgatója, Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója és John Kerry, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere. A videókonferenciára becsatlakozik Angela Merkel német kancellár, Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A békefórumnak egyetlen olyan programja lesz, amelyre a világ vezetőinek csak egy szűk csoportja kapott meghívást a párizsi Grande Halle de la Villette konferencia-központba. Emmanuel Macron francia államfő vezetésével a tanácskozás során a résztvevők – a konferencián elhangzottakat is figyelembe véve – kidolgozzák az összehangolt, egységes fellépést a koronavírus-járvánnyal szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.