ENSZ: Mintegy 90 ember halt meg a szíriai Baghúzból menekülve

Mintegy 90 ember halt meg egy északkelet-szíriai menekülttábor felé tartva vagy nem sokkal a táborba érkezést követően, miután elhagyták az Iszlám Állam terrorszervezet által uralt területet – közölte kedden az ENSZ egyik ügynöksége. A halottak kétharmada öt évnél fiatalabb gyerek volt.

Forrás: MTI2019. 03. 05. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai zárványából, Baghúzból menekültek.

A halálesetek fő okai közé tartozott a kihűlés, a tüdőgyulladás, a kiszáradás, illetve az alultápláltságból eredő komplikációk – derült ki az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) által kiadott közleményből.

A március 3-ai információk szerint 90 ember halt meg útközben vagy röviddel a táborba érkezést követően vagy pedig miután orvosi kezelésre küldték őket – közölte az OCHA.

Február 22. és március 1. között mintegy 15 ezer ember jutott el Baghúzból az északkelet-szíriai al-Hol város menekülttáborába.

Az OCHA közlése szerint az al-Hol menekülttáborban jelenleg mintegy 56 ezer ember él, a tábor lakóinak több mint 90 százalékát nők és gyerekek teszik ki. Akadnak köztük olyan gyerekek is, akik szüleik nélkül érkeztek a menekülttáborba.

Nemzetközi szerveztek kiegészítő forrásokat kértek, hogy el tudják látni az al-Hol menekülttábor egyre növekvő szükségleteit.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai szövetség március 1-jén indította meg a végső támadást Baghúz ellen, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával. Ezt megelőzően a harcok Baghúznál átmenetileg szünetelték a civilek kimenekítése érdekében.

Kurd hivatalos források szerint Baghúz és környékéről csaknem kilencezer civilt szállítottak el a múlt héten.

Az SDF vezetői szerint a területen mintegy 1000-1500, nagyrészt külföldi terrorista bujkál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.