Enyhén gyorsult az euróövezeti magánszektor növekedése januárban

Erősebben indult az év az euróövezet magánszektorában, januárban enyhén gyorsult a gazdasági növekedés az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport végleges beszerzésimedzser-indexeinek tanúsága szerint.

Forrás: MTI2020. 02. 05. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimedzser-indexe (BMI) 51,3 pontra nőtt a decemberi 50,9 pontról. Ez tavaly augusztus óta a legjobb adat, meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 50,9 pontos értéket.

Továbbra is a szolgáltatóipar hajtja a növekedést. Ugyan a beszerzésimedzser-index 52,5 pontra csúszott le a decemberi 52,8 pontról, de a végleges adat így is jobb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 52,2 pontos értéknél.

A BMI-mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Az euróövezeti magánszektor növekedésének ütemét alapvetően a feldolgozóipar fékezi, továbbra is szembetűnő a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor teljesítménye közötti különbség. Jóllehet a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 47,9 pontra, tavaly április óta legmagasabb szintre emelkedett, januárban már a tizenegyedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt.

A felmérés által lefedett euróövezeti országok mindegyikében a gazdaság növekedését jelezték az indexek. A legerősebb teljesítményt Írország magánszektora nyújtotta, az összetett beszerzésimedzser-index 11 havi csúcsra, 54,7 pontra ugrott. A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország teljesítménye kedvezőbb, Franciaországé viszont rosszabb volt a decemberinél.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 51,2 pontra, öthavi csúcsra nőtt a decemberi 50,2 pontról, a végleges adat kissé felülmúlja az előzetesen közölt 51,1 pontot. A szolgáltató ágazat BMI-je 54,2 pontra emelkedett az előző havi 52,9 pontról, ez ugyancsak tavaly augusztus óta a legnagyobb érték.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe 51,1 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt januárban az előző havi 52 pontról, ami elmaradt az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 51,5 pontos értéktől. A szolgáltatóipari BMI a decemberben mért 52,4 pontról 51,0 pontra csúszott le, ami ugyancsak rosszabb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 51,7 pontos értéknél.

A friss adatok azt mutatják, hogy fordulat jöhet az euróövezet gazdaságában. Jóllehet a növekedés üteme nyomott marad, 0,2 százalék alatt maradhat január-márciusban az előző negyedévhez képest, a feldolgozóipar a stabilizálódás jeleit mutatja a tavalyi erős visszaesés után, a szolgáltatási ágazat pedig figyelemre méltó rugalmasságról tesz tanúságot – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy jelentősen javult az üzleti bizalom is.

Az IHS Markit elemzői arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés folyamatosan gyorsul az év előrehaladtával párhuzamosan, mivel a gyenge infláció, a kedvező munkaerőpiaci helyzet és a lazuló pénzügyi feltételek támogatják a fogyasztást, a világkereskedelem helyrerázódása pedig segíti a feldolgozóipart.

A növekedési ütem azonban továbbra is alacsony marad, 2020-ban nemigen haladja meg az egy százalékot. A vállalatokat aggasztják a kockázatok, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi feszültségek, a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanságok, valamint a Kínában felbukkant és gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.