Enyhítés helyett szigorításokat fontolgatnak Szerbiában

Vásárcsarnokokat rendeznek be ideiglenes kórházakká, de az egészségügyi dolgozók is túlterheltek.

Tóth Péter (Vajdaság)
2020. 12. 11. 16:55
null
Belgrd, 2020. mjus 21. Vdmaszkos utas a belgrdi Nikola Tesla repltr egyik utasfelvteli pultjnl 2020. mjus 21-n. A szerb hatsgok enyhtettek a koronavrus-jrvny miatt elrendelt szigortsokon, de a repltrre csak rvnyes jeggyel rendelkezk lphetnek be, ahol ktelez a vdmaszk s a ferttlentszerek hasznlata. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben naponta hat-hétezer új fertőzöttet regisztrálnak, és ötven-hatvan személy hal meg a koronavírus okozta szövődményekben Szerbiában. A válságtörzs folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és arra figyelmeztetnek, hogy a küszöbön álló ünnepek idejére hazalátogató vendégmunkások további veszélyt jelenthetnek. Ugyanakkor jó eredménynek ítélik meg, hogy a fertőzöttek száma nem nő exponenciálisan. A helyzet azonban fokozatosan így is kritikussá válhat, a nagyobb városokban

vásárcsarnokokat rendeznek be ideiglenes kórházakká, de az egészségügyi dolgozók is túlterheltek,

mert egyre többen szorulnak kórházi ellátásra.

Egyre több önkormányzat hirdet ki rendkívüli helyzetet. A december 4-én elfogadott szigorítások értelmében a kávézók, éttermek, bárok és éjszakai klubok nem nyithatnak ki pénteken 17 órától hétfő reggel 5 óráig. Hétfőtől péntekig is csak reggel 5 és délután 5 óra között tarthatnak nyitva. A bevásárlóközpontok, ruházati cikkeket árusító üzletek, fogadóirodák és játszóházak szintén nem nyithatnak ki pénteken 17 órától hétfő reggel 5 óráig. A gyógyszertárak és benzinkutak állandóan nyitva tarthatnak, korlátozás nélkül, de zárt térben kötelező a maszk viselése és a távolságtartás.

Míg korábban Szerbiában jellemző magatartás volt a vírustagadás, illetve a helyzethez való laza viszonyulás, most már alig van, akinek családjában, ismerősei között ne lenne olyan, aki megfertőződött és súlyosabb tünetei vannak, ezért a magatartás is szemmel láthatóan változik.

Egyre több embert látni az utcán is maszkban,

zárt térben pedig a lazán az állra tolt maszkviselési stílust lassan felváltja a védőeszköz helyes használata. A hatóságok részéről egyébként nem tapasztalható, hogy gyakran ellenőriznének, illetve büntetnének.

A helyzet romlása miatt a napokban várhatóan új intézkedésekről tárgyal majd a szerbiai válságstáb. Elsősorban az ünnepekre Szerbiába hazatérő vendégmunkásoktól tartanak. Nemcsak azért, hogy esetleg ők hozzák haza a fertőzést, hanem azért is, hogy ha itthon betegszenek meg, a kimerülés határán lévő hazai egészségügyet terhelik, amennyiben ellátásra szorulnának. A javaslatok között szerepel a PCR-teszt elvégzése az országba való belépéskor, de lehetséges a karantén elrendelése is.

Szakemberek jogosan attól tartanak, hogy

amennyiben a hagyományos módon ünnepelnének karácsonykor és újévkor, akkor az ünnepeket követően robbanásszerűen megnőne a fertőzöttek száma.

Szokás ugyanis ilyenkor nagy családi és baráti összejöveteleket szervezni. A sok ezer külföldön dolgozó szerbiai ilyenkor két-három hétre, vagy akár egy hónapra is hazautazik pihenni és ünnepelni. Az ortodox naptár szerinti karácsony ugyanis a hagyományos naptárban január 7-re, az újévvárás pedig január 14-re esik, és ezeken a napokon is összejöveteleket szokás szervezni: karácsonykor családit, újévváráskor pedig zenés, táncos baráti összejöveteleket. A szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy ezt ebben az évben el kellene „felejteni”, de egyelőre nem tudni, hogy addig még életbe lépnek-e korlátozások is, vagy az emberek belátására számítanak. A most érvényben lévő intézkedések december 15-ig vannak ércvényben, és enyhítés nem várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.