Enyhítik a római migrációs szigort

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter bejelentette: módosítják az elődje, Matteo Salvini nevéhez köthető szigorú migrációellenes intézkedéseket.

Magyar Nemzet
2019. 11. 22. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenhárom menedékkérőt vett fel az Open Arms hajó tegnap a Földközi-tengeren. A hajót üzemeltető Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet Twitter-oldalán azt írta, hogy a migránsokat, akik között két kisgyerek és további 24, felnőtt kíséret nélkül úton lévő fiatal is volt, egy bajba jutott bárkáról szedték fel. A beszámoló szerint a menedékkérők sokkos állapotban voltak, többeket égési és lőtt sebekkel, illetve kihűlési, valamint kiszáradási tünetekkel kellett kezelni. Egy másik civil hajó, az Ocean Viking még mindig kikötőhelyet keres, ahol az utóbbi napokban a fedélzetére vett összesen több mint 120 menedékkérőt partra tehetné. Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül szervezetek közös hajója kedden 94, szerdán pedig további 30 migránst vett a fedélzetére.

A csütörtöki fejleményekre egy nappal azután került sor, hogy Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter bejelentette: módosítják az elődje, Matteo Salvini nevéhez köthető szigorú migrációellenes intézkedéseket, csökkentik az olaszországi partokra migránsokkal érkező hajókra korábban kivetett szankciókat, és eltörlik a humanitárius menedékkérelmi rendszer szigorítását. A belügyminiszter közölte, hogy a módosításokat egy hónapon belül a kormány is megvitatja, majd a parlamentnek két hónapja lesz megszavazni a változtatásokat.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya tavaly decemberben vezette be a Matteo Salvini akkori belügyminiszter neve alatti migrációs megszorításokat, amelyeket idén augusztusban egy második törvénycsomag tovább szigorított. Az intézkedésekkel a többi között lezárták az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, megtiltva azok belépését, valamint áthaladását is az olasz felségvizeken. A tiltást megszegő civil hajókra akár egymillió euróig terjedő bírságot írtak elő, továbbá a jármű lefoglalását.

Luciana Lamorgese bejelentése szerint a módosítások között szerepel a hajókra kivetett pénzbírság csökkentése 10 ezertől 50 ezerig terjedő összegre. A civil hajókat csak abban az esetben foglalnák le, ha ezek többször is megsértették az olasz hatóságok előírásait. A belügyminiszter megemlítette, hogy felül kívánják vizsgálni a menekültkérelmi rendszert is: tavalyig ugyanis az olaszországi partokra érkezők majdnem automatikusan ideiglenes humanitá­rius menekültstátusban részesültek, ezt azonban Matteo Salvini eltörölte. Elemzők megjegyzik, hogy Luciana Lamorgesének nem lesz könnyű feladata, mivel a kormányon maradt M5S nem hajlik a migrációs intézkedések túlzott enyhítésére. Az új kormányerő, a baloldali Demokrata Párt viszont Lamor­gese javaslatainál is nyitottabb migrációs politikát szorgalmaz – írja az MTI. A Matteo Salvini vezette Liga szerint a biztonsági intézkedések helyett Luciana Lamorgese bizonytalanságot teremtő, NGO-barát rendelkezéseket akar bevezetni. – Készen állunk az ellenállásra a barikádokon, a parlamenti ülésteremben és az utcákon is – nyilatkozta ­Stefano Candiani szenátor és Nicola Molteni képviselő, a Liga két korábbi belügyi államtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.