Írországban megkezdődött a szavazás, és népszavazást is tartanak

Írországban megkezdődtek péntek reggel az európai parlamenti választások, késő estig tartanak, és ezzel együtt önkormányzati választásokat, valamint népszavazást tartanak a szigetországban a válást szabályozó alkotmányos előírásokról.

Forrás: MTI2019. 05. 24. 11:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írországban a választásra jogosult uniós állampolgároknak 13 ír EP-képviselőt kell megválasztaniuk a most még 751 tagú testületbe – ellentétben a jelenlegi 11-gyel -, de közülük kettő majd csak akkor foglalhatja el a helyét, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint nyolc órakor nyitották meg, és 23 óráig lesznek nyitva. Eredmények csak hétfőn várhatók, miután az összes EU-tagállamban lezajlott a szavazás.

A legutóbbi EP-választáson, 2014-ben Írországban a választásra jogosultak 52,4 százaléka adta le voksát.

Pénteken egyúttal polgármestereket és képviselőket választanak az ország 31 önkormányzatába, és referendumon szavaznak két kérdésről. Az egyik kérdés az, hogy töröljék-e el a válásnak azt a feltételét, hogy a legutóbbi öt évben legalább négy évet különélve töltöttek el. A másik kérdés arra vonatkozik, hogy az ír állam elismerje-e a bármely más országban törvényesen kimondott válást. Eddig az állam azért ismert el csak nagyon kevés külföldi válást, hogy az ír állampolgárok ne éljenek vissza a külföldi válás lehetőségével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.