EPP: Manfred Weber Budapesten egyeztetne

Weber azt mondta Orbán Viktorra célozva, „meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik”.

Buzna Viktor
2019. 03. 11. 7:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat következhet a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) hullámzó kapcsolatában: a pártcsalád frakcióvezetője, egyben az Európai Bizottság élére szánt választási csúcsjelölt, Manfred Weber a hétvégén budapesti találkozót kezdeményezett Orbán Viktor kormányfő-pártelnökkel.

A Welt.de című német hírportálon közölt cikk szerint Weber azt mondta, „meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik”. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke egyelőre nem kívánt részleteket közölni a tervezett megbeszélésről.

A múlt héten Weber hárompontos ultimátumot adott a vezető magyar kormánypártnak: a csúcsjelölt a Brüsszel-ellenes plakátkampány leállítását, illetve bocsánatkérést vár el a Fidesztől, valamint azt, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapesten maradhasson.

A feltételek láttán megkezdődtek a találgatások a Fidesz tagságának jövőjéről. Ahogyan azt lapunk is megírta, a magyar kormánypárt távozásával sokat gyengülne az EPP, a mandátumbecslések szerint ugyanis a nagyobb tagpártok közül csak a Fidesz tud erősödni a májusi EP-választásokon.

A Bild német lapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint ráadásul az euroszkeptikus jobboldali pártok lehetnek a voksolás nagy győztesei: a Nemzetek és Szabadság Európája elnevezésű csoport a jelenlegi 37-ről 67-re gyarapíthatja képviselői számát. Ezzel szemben az EPP várhatóan 43 helyet veszít, így be kell majd érnie 174 mandátummal. Vagyis, a Fidesz átpártolása esetén 13 helyet nyernének az euroszkeptikusok, s ennyit veszítene a néppárt.

Az EPP legnagyobb tagpártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke eközben az EU közép-európai tagországainak tiszteletére szólított fel egy cikkében. Annegret Kramp-Karrenbauer ezzel a francia elnök, Emmanuel Macron múlt heti uniós javaslataira válaszolt a Welt am Sonntag német vasárnapi lapban. Az erős EU érdekében szerinte elengedhetetlen tiszteletet tanúsítani a régió országainak meglátásai iránt. – Ugyanakkor nem férhet kétség az alapértékekhez és -elvekhez, ezek nem képezhetik alku tárgyát – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.