Erdogan: Törökország kész katonai segítséget nyújtani Tripolinak

Törökország kész bármilyen katonai segítséget megadni Tripolinak, miután Ankara biztonsági megállapodást kötött a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal – szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap.

Forrás: MTI2019. 12. 15. 23:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meg fogjuk védeni Líbia és Törökország jogait a Földközi-tenger keleti medencéjében” – mondta a török vezető az A Haber tévécsatornának.

A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Halífa Haftar „nem legitim vezető, és egy illegális struktúra képviselője” – húzta alá Erdogan, miután az isztambuli Dolmabahce palotában fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfőt.

A török elnök legutóbb november végén látta vendégül a líbiai miniszterelnököt, akivel akkor aláírt egy nagy felzúdulást kiváltó megállapodást a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. Erdogan a múlt héten kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Líbiába, ha a nemzetközileg elismert egységkormány kéri.

Haftar tábornok csütörtök este bejelentette, hogy döntő offenzívát indít Tripoli elfoglalásáért. A líbiai főváros a nemzetközileg elismert kormány székhelye. A jelentős katonai erőt maga mögött tudó Haftar szerint azonban a főváros bűnözők és terroristák fészke, ahol az embereket fegyveres erővel nyomják el. Haftar a tobruki ellenkormányt támogatja.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is azt hangsúlyozta vasárnap, hogy a tripoli egységkormányt „fegyveres és terrorista milíciák” ejtették túszul, és nem saját szabad akaratából cselekszik. Egyiptom és a szomszédos Líbia viszonya Szíszi 2013-as hatalomra kerülése óta feszült, ugyanis a tripoli kormányt a Muzulmán Testvériség líbiai ága támogatja. A Muzulmán Testvériséget Kairó 2013-ban terrorszervezetté nyilvánította.

Szíszi rámutatott, hogy a líbiai konfliktus fenyegeti Egyiptom biztonságát, mert szélsőségesek és fegyverek jutnak be az országba. Az egyiptomi vezető megjegyezte: fontolgatta a beavatkozást a líbiai konfliktusba, de a líbiai nép érdekét szem előtt tartva erre mégsem került sor.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.