Érinthetetlennek hitt figurákat vettek őrizetbe Szlovákiában

Kedden Jaroslav Haščák nagyvállalkozót, szerdán a titkosszolgálat igazgatóhelyettesét állították elő.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 12. 02. 13:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kellős közepén sem állt le a szlovák igazságszolgáltatás. Igor Matovič kormányfő tulajdonképpen egyetlen ígérettel győzött a februári választáson, azzal, hogy megtisztítja az országot Robert Fico és pártja, a Smer–SD által az elmúlt években kiépített „maffiától”. A korábbi kormány bírálói szerint e többé-kevésbé szervezett, korrupt rendszerben államtitkároknak, bíráknak, ügyészeknek, magas rangú titkosszolgáknak, sőt rendőrfőkapitányoknak is jutott szerep.

A hónapok óta zajló akciók eddigi legnagyobb „áldozata” a kedden őrizetbe vett Jaroslav Haščák, az ország talán legnagyobb hatalmú oligarchája,

a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa. Haščák komoly érdekeltségekkel rendelkezik a mezőgazdasági, építőipari és egészségügyi szektorban is, a Pentához tartozik az ország legnagyobb politikai napilapjának, a Smenek a kiadója, sőt korábban a Felvidék egyetlen napilapja, az Új Szó is a csoporté volt.

A nagyvállalkozó neve már a kezdet kezdetén felbukkant a 2010-es évek legnagyobb szlovákiai botrányában, a Gorilla-ügyben (a botrányba belekeveredett egyik vállalkozó beceneve volt Gorilla). 2011 decemberében jelent meg a világhálón a szlovák titkosszolgálat állítólagos dokumentuma, mely egy pozsonyi fedett lakásban 2005, 2006 környékén rögzített hangfelvételek leiratát tartalmazta, Jaroslav Haščákkal a főszerepben.

Kis túlzással a teljes politikai és gazdasági elit neve így vagy úgy felbukkant,

Haščák a vendégeivel tiltott pártfinanszírozásokról, korrupciós ügyekről és a nemzeti vagyon tiltott privatizációjáról is beszélt. A botrány az akkor hatalmon lévő, jobboldali Radičová-kormányt is megrendítette. Habár a Gorilla-ügy állandó témát szolgáltatott az elmúlt hét-nyolc évben, végére máig nem került pont. A nyomozás vezetésével Dušan Kováčik különleges ügyészt bízták meg, de nem járt sikerrel. Utólag úgy tűnik, nem is akart. Néhány hete ugyanis letartóztatták Kováčikot kiterjedt korrupciós ügyei miatt – egy hálózat tagjaként bírósági ítéleteket intézett el pénzért –, a Gorilla-ügy pedig egy másik ügyészhez került.

Ekkor kapott új erőre a nyomozás, Haščákot kedden kihallgatásra hívta a rendőrség, és már nem is engedték haza. Hivatalosan szervezett bűnözésből származó jövedelem legalizálásával gyanúsítják. Elemzők azt mondják, szinte kizárható, hogy Haščák vallana. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a többiekkel.

A szlovák közvélemény hetek óta azt találgatja, hogy Robert Fico vagy a Kuciak-gyilkosságba belebukó egykori belügyminiszter, Robert Kaliňák mikor kerül sorra. A szlovák hatóságok ugyanis

egymás után veszik elő a korábban érinthetetlennek hitt figurákat.

Alig egy nappal Haščák őrizetbe vétele után, szerdán reggel a sokatmondó Júdás névre keresztelt akcióban őrizetbe vették a szlovák titkosszolgálat igazgatóhelyettesét, a pénzügyi felügyelet korábbi igazgatóhelyettesét, illetve több magas rangú rendőrtisztet. A legnagyobb fogás kétségtelenül Milan Lučanský, az augusztusban bizalomhiányra hivatkozva lemondott rendőrfőkapitány, aki sajtóhírek szerint hazafelé tart külföldi útjáról, hogy kihallgathassa őt a rendőrség. Egyelőre úgy tűnik, mindnyájan a Kováčik kapcsán említett korrupciós ügy részesei lehetnek. Haščák Gorilla-ügye valószínűleg csak áttételesen kapcsolható hozzájuk.

Igor Matovič kormányfő azzal kommentálta az akciót, hogy

„a maffia legfeljebb olyan erős lehet, amilyen gyenge az állam”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.