Erős felhatalmazás a bizottságnak

Jövő tavaszra a dublini rendszer reformját is tartalmazó migrációs csomagot, száz napon belül pedig klímavédelmi tervet ígért Ursula von der Leyen tegnap a strasbourgi parlamentben, miután az uniós törvényhozás jóváhagyta a vasárnap hivatalba lépő bizottságát. A bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztosnak, Várhelyi Olivérnek fontos szerepet szán a bizottság megválasztott elnöke. Mint hangsúlyozta, az unió bővítése prioritást élvez a következő öt évben.

Tóth Loretta (Strasbourg)
2019. 11. 28. 6:05
Vote on EU Commission President-elect von der Leyen's college of commissioners at the European Parliament in Strasbourg
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke átadta a szavazás jegyzőkönyvét és gratulált az új vezetőnek Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknál több, 461 igen szavazattal adta jóváhagyását az Európai Parlament Ursula von der Leyen bizottságára. Noha a német védelmi tárca éléről az unió végrehajtó testületének elnöki székébe átülő politikust júliusban még csupán szűk, kilencfős többséggel támogatta a strasbourgi parlament az Európai Bizottság élére, most vasárnap elődjénél, Jean-Claude Junckernél is erősebb felhatalmazással láthat munkához.

Öt évvel ezelőtt Luxemburg korábbi miniszterelnökének csak 423 támogató voksot sikerült szereznie. Az egyébként már a voksolás előtt is biztosra vehető volt, hogy Von der Leyen számíthat a három legnagyobb frakció – az Európai Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok – támogatására. A magyar EP-képviselők mind igennel voksoltak, kivéve a Momentum két politikusát, akik tartózkodtak.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke átadta a szavazás jegyzőkönyvét és gratulált az új vezetőnek
Fotó: Reuters

A bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztost, Várhelyi Olivért is a soraiban tudó új bizottságát a parlament előtt bemutató Von der ­Leyen a szavazás előtt elmondott beszédében új kezdetet ígért az Európai Unió számára.

A következő öt évre szóló célkitűzései között elsőként említette az európai klímavédelmi tervet, amelyet ígérete szerint a következő száz napban letesznek az asztalra. A politikus azt is világossá tette, hogy az unió bővítése prioritást élvez az új bizottság feladatai között.

Mint fogalmazott, bizonyítanunk kell nyugat-balkáni barátainknak, hogy ugyanazon a kontinensen osztozunk, ugyanazzal a történelemmel, kultúrával és sorssal, ezért az unió ajtaja továbbra is nyitva marad előttük.

A megválasztott elnök egyébként minden portfóliónál bemutatta az illetékes biztost is. Várhelyi nevét beszéde legelején, rögtön Josep Borrell, az unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője után említette, miután nyomatékosította, Európa igenis képes arra, hogy alakítsa a világrendet, a világnak pedig nagyobb szüksége van Európa felelős vezetésére, mint valaha.

A magyar biztosnak fontos szerep jut a következő bizottságban: a szavazást követő sajtótájékoztatóján Von der Leyen ismét leszögezte, kontinensünk biztonsága nagyban függ attól, milyen kapcsolatot ápolunk a környező országokkal, ezért elengedhetetlen a szoros együttműködés velük. Noha nemrég Észak-Macedóniának és Albániának – Em­ma­nuel Macron francia elnök vétója ­miatt – csalódnia kellett, az EU továbbra is elkötelezett marad a csatlakozási tárgyalások mihamarabbi megnyitásában.

Strasbourgi politikusok a szavazás után
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

– Az Európai Tanács nagy része ezt támogatja, már csak meg kell győznünk a kételkedőket a bővítés szükségességéről – fogalmazott a politikus.

A migrációról szólva Von der ­Leyen elmondta: az uniónak olyan problémaként kell tekintenie a bevándorlásra, amely hosszú távon velünk marad, és 2020 első negyedévének végére ígérte a bizottság migrációs csomagjának ismertetését.

Mint mondta, az európai életforma népszerűsítése elnevezésű tárca élén álló Margaritisz Szkínász máris az uniós tagállamokat járja, hogy a belügyminiszterekkel tanácskozva mindenki számára elfogadható egységes stratégiát alakítson ki a bevándorlás kezelésére.

Újságírói kérdésre hozzátette, a jövő tavasszal bemutatásra kerülő csomag a dublini menekültügyi szabályozás reformjára is konkrét javaslattal fog előállni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.