Erős határvédelmet akar Matteo Salvini Ligája

A nyugat-balkáni országokkal való biztonsági együttműködés fokozását és az unió külső határvédelmének mielőbbi megerősítését sürgeti az Európai Bizottságnál az olasz Liga európai parlamenti (EP-) képviselője. Marco Dreosto a Magyar Nemzetnek elmondta: noha a Liga és a Fidesz különböző pártcsaládban foglalnak helyet az uniós parlamentben, szoros szövetségesként tekintenek egymásra. A bevándorlás kapcsán az Európai Néppárttal (EPP) is együtt tudunk működni, ahogy erre volt is példa, tette hozzá a politikus, nem cáfolva azokat az értesüléseket, amelyek szerint a jobbközép pártcsalád és a Liga között kapcsolatfelvételre került sor.

Forrás: MTI2019. 11. 14. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordult a Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter vezette bevándorlásellenes Liga egyik EP-képviselője, hogy arra kérje az EU végrehajtó szervét: mihamarabb vezessen be korszerű biztonsági intézkedéseket a blokk külső határainak biztosítására. Az Identitás és Demokrácia elnevezésű jobboldali EP-frakció soraiban ülő Marco Dreosto a Magyar Nemzetnek elmondta: „Brüsszelnek meg kell értenie, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a határainkon bárki is beszivárogjon ellenőrzés nélkül. Ezért azzal a kéréssel fordultam a testülethez, fokozza a határokon átnyúló együttműködést, és állítsa a legmodernebb technikát a migrációs hullámok nyomon követésének szolgálatába.” Dreosto hangsúlyozta: az EB-hez intézett kérelmét horvát és szlovén európai parlamenti képviselők is aláírták, akik osztoznak a Liga aggályaiban a nyugat-balkáni országokon átvonuló migrációs útvonal leterheltségéről.

– De nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az EU-nak elsősorban a bevándorlók származási országaival kell együttműködniük: amikor a migránsok a Földközi-tengeren vagy a balkáni útvonalon vannak, akkor már késő. Az otthonaikban kell hogy segítsük őket – fogalmaz Dreosto.

A Liga EP-képviselője hangsúlyozta: az uniós határvédelem folyamatába az összes olyan balkáni országot be kellene vonni, amelyen a migrációs útvonal halad. Mint mondta, Bosznia-Hercegovinával és Szerbiával különösen szoros együttműködésre kellene törekednie az EU-nak, továbbá Észak-Macedónia, Albánia és Montenegró esetében is szükséges, hogy fokozzák a határellenőrzést.

– Ha ez nem következik be mihamarabb, azt kockáztatjuk, hogy még a korábban tapasztaltnál is nagyobb migrációs áradat helyezi nyomás alá az EU külső határait – mondta az EP-képviselő, hozzátéve: noha az EP-ben különböző pártcsaládban foglalnak helyet, köztudott, hogy a Liga és a Fidesz fontos szövetségesek a migráció kérdésében, hiszen Olaszország Európa tengeri határait kell, hogy megvédje, Magyarországnak pedig ugyanez a feladata a szárazföldi határokon. – Újabban akadnak olyan témák, amelyekben a Fideszt soraiban tudó Európai Néppárttal is együtt tud működni a Liga – állítja Dreosto, aki szerint a bevándorlás is ilyen kérdés. Legutóbb akkor szavazott együtt a két pártcsalád, amikor a szocialisták és a liberálisok egy újabb bevándorláspárti javaslatot akartak áterőltetni az EP-n, de az uniós határvédelemmel kapcsolatos elképzeléseikben is sok az átfedés.

– Az egyik EP-bizottság októberben egy legális migrációs folyosó létrehozására akarta felkérni az EB-t, de ezt sikerült megakadályoznunk – emlékeztetett az EP-képviselő.

A Berlusconi család tulajdonában álló Il Giornale napilap éppen a napokban cikkezett arról, hogy Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá, Olaszország! elnöke, korábbi többszörös miniszterelnök a következő politikai küldetésének azt tartja, hogy elindítsa a Ligát a néppárthoz való csatlakozásban. Az exkormányfő a lap szerint az EPP jövő heti, zágrábi kongresszusán teszi meg erre az első kísérletet. Noha az európai sajtó továbbra is előszeretettel süti a Ligára a szélsőjobboldali bélyeget, a korábban elsősorban Észak-Olaszország függetlenedési törekvéséért harcoló párt fontos lépéseket tett a néppártosodásban, amióta 2013-ban Salvinit választották meg főtitkárrá.

Nem mellesleg pedig a Liga ma Olaszország legnépszerűbb pártja, amely 28 képviselővel van jelen az EP-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.