Erősítik az eurázsiai együttműködést

Kétoldalú találkozón vett részt Pekingben Orbán Viktor miniszterelnök, a kínai vezetőkkel folytatott tárgyalásokat követően több szerződést írtak alá a felek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, kiválasztották a Budapest—Belgrád vasútvonal felújításának kivitelezőjét is, a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek. A magyar delegáció ezt követően részt vesz a ma kezdődő Övezet és út fórumon. Az egyre fontosabb kínai csúcstalálkozón harminchét vezető lesz jelen.

Buzna Viktor
2019. 04. 26. 9:48
Hungarian Prime Minister Viktor Orban visits China
epa07526596 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C-L) attends a signing ceremony with Chinese Premier Li Keqiang (C-R) at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, 25 April 2019. EPA/PARKER SONG / POOL Fotó: MTI/EPA/Parker Song
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapra Peking felett kitisztult az égbolt, ami biztos jele annak, hogy fontos vendég érkezik a kínai fővárosba. A nagy nemzetközi találkozók előtt szokás lekapcsolni a környezetszennyező gyárakat és üzemeket, ezért tiszta levegővel kezdődhet el ma, Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) második nemzetközi együttműködési fóruma. Bár az eseményre harminchét vezető látogat el, távol maradt a csúcstalálkozótól a nyugati világ vezetőinek többsége. Ennek hátterében a BRI értelmezésbeli különbsége áll. Peking állítja, hogy a 2013-ban indított projekt gazdasági szándékú: elsősorban infrastruktúra-fejlesztésekkel Kína a világkereskedelmet növelné, amivel mindenki jól jár. Ezzel szemben a szkeptikusok szerint Peking a nagyhatalmi céljait teljesíti a tervvel, adósságcsapdával láncolva magához a gyanútlan partnerországokat.

Nyugati elemzések szerint a konfliktust Kína nem tudta áthidalni, a BRI-t ezért kifulladás fenyegeti. Példaként Indiát és Törökországot nevezik meg, a két ország vezetői ugyanis a kezdeti érdeklődésük ellenére nem látogatnak el az idei csúcstalálkozóra. Kusai Sándor korábbi pekingi nagykövet szerint azonban éppen ennek ellenkezője igaz: a BRI fokozatosan erősödik, ami ingerli a nyugati hatalmakat. – Az első, 2017-es fórumon huszonnyolc vezető jelent meg, idén harminchét – mondta Kusai, hozzátéve: idén több az európai politikus, közöttük Olaszország és Görögország vezetője is Pekingbe látogat.

Ahogyan két évvel korábban, úgy most is Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása a találkozó egyik sarokpontja. Hasonlóan a szkeptikusokhoz, Putyin is a BRI geopolitikai oldalát látta meg, az orosz elnök azonban inkább lehetőségként, semmint veszélyként tekint a programra. A Zsenmin Zsipao kínai pártlapnak tegnap elmondta, az eurázsiai kontinens gazdasági integrációjára 2015-ben megalkotott orosz elképzelés, az Eurázsiai Gazdasági Unió kiválóan illeszthető a kínai BRI-hez. Putyin kifejtette, reméli, hogy a most kezdődő csúcstalálkozón folytatódik a két folyamat összehangolása. Pekingben tartózkodik Matura Tamás Kína-szakértő, aki lapunk megkeresésére elmondta: a két ázsiai nagyhatalom évek óta taktikai szövetségesként működik együtt, Peking elképzeléseihez azonban idővel Moszkvának igazodnia kell.

Fotó: MTI/EPA/Parker Song

Már a BRI-csúcstalálkozót megelőzően Kínába érkezett Orbán Viktor, a magyar kormányfő kétoldalú találkozón vesz részt. A miniszterelnök Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel, valamint Li Ko-csiang (Li Keqiang) kormányfővel folytatott tárgyalásokat.

– Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan semmifajta ideológiai, külső nyomást nem fogad el – utalt Orbán Viktor a kínai kapcsolatépítéssel szemben nyugatról érkező kritikákra. Kusai Sándor szerint a találkozó jelentőségét emeli, hogy kétoldalú találkozón a magyar kormányfő legutóbb 2014-ben vett részt. – 2017-ben Orbán Viktor ott volt az első BRI- fórumon, ezúttal azonban a csúcstalálkozón kívül is fogadta a kínai fél – mondta Kusai, hozzátéve, hogy ennek a diplomáciában van jelentősége.

Ahogy lapunk korábban jelezte, idén az infrastruktúra-támogatások kaphatnak nagyobb lendületet. Ezt alátámasztja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, eredményesen végződött a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására kiírt tender, kihirdették a győztest, egy kínai–magyar konzorciumot. De számos megállapodást írt alá a Pekingben szintén tárgyaló szerb delegáció is: megállapodás született az Újvidék–Szabadka vasútvonal egymilliárd euró értékű finanszírozásáról, de 450 millió euró értékben kínai hitellel készül a Preljina és Pozsega közötti autóútszakasz is.

A V4-országokkal egyeztet a japán miniszterelnök

A Pekingben tartott csúcstalálkozóval egy időben európai körúton vesz részt Abe Sindzó japán kormányfő. Tegnap Pozsonyban, a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) és Japán miniszterelnökeinek találkozóján Abe Sindzó elmondta, kormánya szeretné erősíteni gazdasági kapcsolatait a V4-es országokkal, amelyeknek az unión belüli szerepe stabil gazdasági növekedésüknek köszönhetően erősödik. Az eseményen Magyarországot Varga Mihály pénzügyminiszter képviselte, aki támogatásáról biztosította a japán kezdeményezést. A pozsonyi találkozón egyébként elsődlegesen a kutatás és az innováció nyújtotta lehetőségek kerültek terítékre, de szó esett az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekről, a migrációról, az európai parlamenti választásokról, valamint egyes globális kihívásokra adható válaszokról is. A pozsonyi találkozót követően Abe Sindzó Brüsszelbe utazott, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott. (B. V.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.