(Érték)választások éve lesz 2020

2019-et a politikai centrum meggyengülése, valamint egy Chilétől Hongkongig, Franciaországtól Iránig tartó elégedetlenségi hullám jellemezte. Idén kulcsfontosságú voksolásokon áll próbatétel elé a fősodorbeli politika; ezek közül is kiemelkedik a november 3-i amerikai elnökválasztás. Az alábbiakban a legfontosabb eseményeket vesszük sorra, a lengyel elnökválasztás időpontja még bizonytalan.

2020. 01. 01. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 5.: Zoran Milanović volt balközép miniszterelnök és Kolinda Grabar-Kitarović jelenlegi jobbközép államfő csap össze a horvát elnökválasztás második, döntő fordulójában. Déli szomszédunk júliusig az EU soros elnöki tisztét is betölti, miközben idén folytatódik a Mol–INA-per, amelyben az óév végén első fokon elítélték Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját is. Még az idén parlamenti választásokat is tartanak.

Január 11.: általános választásokat tartanak Tajvanon, az elnöki posztért újraindul Caj Jing-ven (Tsai Ing-wen). A tét a Kínai Népköztársasággal való viszony alakulása.

Január 26.: tartományi voksolás lesz Burgenlandban, a hazánkkal szomszédos osztrák tartományban, amelyet a szociáldemokraták a szabadságpárttal közösen irányítanak. Bécsben addigra megalakulhat Sebastian Kurz kancellár néppárti–zöld szövetségi kormánya.

Január 31.: a tavaly decemberi választásokon győztes Boris Johnson kormányfő ígéretének megfelelően az Egyesült Királyság a hónap utolsó napjáig kiléphet az Európai Unióból. A lépés példátlan az EU történetében.

Február 3.: szokás szerint az iowai jelölőgyűléssel kezdődik meg a választási év az Egyesült Államokban. A két nagy párt a nyáron véglegesítheti elnökjelöltjeit. Az elkövetkező hetekben azonban várhatóan megkezdődik a szenátusi tárgyalássorozat Donald Trump elnök közjogi felelősségi vonási eljárása, az impeachment keretében. A nyilvános impeachment páratlan módon kettőzi meg a választási kampányt.

Február 23.: tartományi választásokat tartanak Hamburgban, amelyet a szociáldemokraták irányítanak – ez az egyetlen ilyen szinten tervezett voksolás Németországban. Próbatétel előtt áll Angela Merkel nagykoalíciós kormánya.

Február 29.: a csak a szökőévi kalendáriumban szereplő napon megválasztják a szlovák parlament tagjait. A tét a Smer (Irány) kormánypárt uralma, illetve a részlegesen összefogó felvidéki magyar pártok szereplése.

Március 2.: példátlan módon egy év leforgása alatt immár harmadszor szólítják az urnákhoz az izraelieket. Az egy évtizede hivatalban lévő kormányfő, Benjamin Netanjahu politikai jövőjét az ellene indított vádeljárás is fenyegeti.

Március 15–22.: helyhatósági voksolást tartanak Franciaországban. A tavalyi európai parlamenti megméretést követően ez Emmanuel Macron politikájának újabb nagy tesztje a sárgamellényes-mozgalom demonstrációi, illetve a nyugdíjreform elleni megmozdulások közepette, elnökségének harmadik évében. Párizs irányításáért újraindul Anne Hidalgo szocialista főpolgármester.

Április 26.: parlamenti választásokat tartanak Szerbiában. A tét az, milyen irányt vesz a 2025-ös EU-csatlakozásában reménykedő nyugat-balkáni szomszédunk, illetve a vajdasági magyar erők szereplése,

Május 7.: helyhatósági választásokat, a brexit utáni első voksolást tartanak az Egyesült Királyságban. London irányításáért ismét versenybe száll a munkáspárti polgármester, Sadiq Khan, aki egyelőre vezet a felmérésekben.

Július: Németország veszi át az EU soros elnökségét, bő egy évvel a tervezett Bundestag-választások előtt.

Szeptember: törvényhozási tanácsi választásokat tartanak Hongkongban – ez a tavalyi önkormányzati választásokat követő újabb fontos megméretése a Peking-ellenes, illetve a Peking-párti erőknek, a hónapok óta tartó zavargások és erőszak árnyékában.

November 3.: elnök-, kongresszusi és kormányzóválasztásokat tartanak az Egyesült Államokban. Újraindul második ciklusáért Donald Trump, a 2016-ban megválasztott republikánus elnök. A megméretés a globális jobboldal legkomolyabb tesztjének ígérkezik az idén.

Szilveszteri ünneplés és összecsapások

Ujjongással, könnyekkel, imával fogadták a polgárok világszerte az új évtized beköszöntét. Fekvésüknél fogva az idén is Szamoa és Kiribati volt a világelső a szilveszteri mulatozásban és az új év köszöntésében. New Yorkban éjfél előtt hatalmas tömeg gyűlt össze a Times Square-en, ahol a könnyűzene sztárjai, közöttük Alanis Morissette adott koncertet a hagyományos kristálygömb leeresztése előtt, majd több mint 1,3 tonna konfettieső hullott az ünneplőkre. A dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolót, a világ legmagasabb épületét tíz percen át világították meg a tűzijátékok. Japánban – ahol idén nyári olimpiai játékokat tartanak – tömegek áramlottak a templomokba és a szentélyekbe, hogy az óév elmúlását és a reiva császári korszak első újévét ünnepelve imádkozzanak. Hongkongban, ahol több mint fél éve szinte naponta tiltakoznak rendszerváltozást követelve, városszerte, így a Victoria Harbour tengerpartján tüntetők ezrei gyűltek össze. Mong Kok városnegyedben felgyújtották az úttorlaszokat, a rendőrség könnygázt, paprikaspray-t és vízágyút vetett be szilveszteréjjel és az újév első óráiban. Londonban a Big Ben tatarozás miatt hosszú ideje néma harangja ütötte el az éjfélt, a Temze partjáról tűzijátékokat lőttek ki. Párizsban rendőri biztosítás és közlekedési korlátozások közepette tízezrek gyűltek össze a Champs-Élysées sugárúton, a diadalívnél éjfélkor fényjátékokban és tűzijátékban gyönyörködhettek az ünneplők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.