Esernyős fiú Hongkongból

2019. 07. 12. 6:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joshua Wong 14 éves kora óta aktív résztvevője a hongkongi tüntetéseknek. A fiú aktivistából szervezővé vált, 2012-ben már százezres tüntetésen követelte a kínai oktatási rendszer távol tartását Hongkongtól. A világ 2014-ben ismerhette meg a törékeny srácot, amikor a kínaiak módosították a szavazási jogot a Pekinghez tartozó, ám attól elkülönülő rendszer szerint működő Hongkongban. A tiltakozássorozat teljesen megbénította Hongkong belvárosát, hónapokon át az utcán tartózkodtak a tüntetők, köztük a rengeteg interjút adó Joshua Wong is.

A fiatalembert letartóztatták, s közel két napig fogva is tartották. A tüntetéssorozat semmiféle eredményt nem ért el, de folyamatosan jelen volt a sajtó az eseményeken, amelyeket esernyős tüntetésnek neveztek el. A kínaiak viszont úgy vélték, Wong médiasztárrá vált, mégpedig szándékosan, amerikai háttérrel. A fiút 2017-ben terjesztették fel Nobel-békedíjra, mégpedig amerikai kongresszusi képviselők javaslatára.

Joshua Wong azóta is főállású aktivista és demokráciaharcos, aki idén vonult két hónapra börtönbe a 2014-es események idején kapott büntetését letölteni. Akkor engedték szabadon, amikor az utcák újra tömve voltak olyan tüntetőkkel, akik a jelenlegi kormányzót, Carrie Lamot akarták lemondatni. Wong kiszabadulását követően azonnal hozzájuk ment, és lemondásra szólította fel a kormányzót. A tiltakozók később betörtek a hongkongi parlament épületébe, ezt Wong erkölcsileg elfogadhatónak tartotta, mondván, a testületet nem demokratikus módon választotta meg a lakosság. Ő maga nem vett részt a betörésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.