Észak-Korea rakétakilövéssel válaszolt az amerikai látogatásra

Az amerikai vezetés nem tartja provokációnak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető lépését.

Magyar Nemzet
2021. 03. 24. 11:59
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. janur 11. A KCNA szak-koreai llami hrgynksg ltal kzreadott kpen Kim Dzsong Un elsszm szak-koreai vezet, a Nemzetvdelmi Bizottsg els elnke, miutn prtftitkrr vlasztottk az szak-koreai kommunista llamprt, a Koreai Munkaprt nyolcadik kongresszusn Phenjanban 2021. janur 11-n. MTI/EPA/KCNA Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki vasárnap Észak-Korea azt követően, hogy két amerikai miniszter Szöulba, Dél-Korea fővárosába látogatott a közös hadgyakorlatok ügyében folytatott tárgyalások kapcsán – közölte egy magas rangú amerikai tisztségviselő Washingtonban egy keddi telefonos sajtótájékoztatón.

– Nem ritka, hogy Észak-Korea különféle katonai rendszereket tesztel, ezért nem válaszolunk nyilvánosan mindegyikre

– mutatott rá egy washingtoni tisztviselő.

Ez volt Phenjan első rakétakísérlete Joe Biden elnökké avatása óta, azonban az amerikai vezetés egyáltalán nem tartja provokációnak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető lépését. Dél-koreai források szerint a rakétákat Nampo kikötőjéből lőtték fel helyi idő szerint vasárnap reggel 6 óra 36 perc körül.

A dél-koreai hadsereg páncélozott harci járművei a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben lévő Padzsuban 2021. március 24-én
Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

A Fehér Ház továbbá kihangsúlyozta, hogy a rakétákkal végrehajtott kísérletek nem sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait és azok a normális tesztelések kategóriájába tartoznak. Szöulban katonai források pedig arról számoltak be korábban, hogy Észak-Korea vasárnap két rövid hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet indított nyugati partjairól.

– Nem látjuk, hogy a hétvégén kilőtt rakéták gátolnák a két ország diplomáciai kapcsolatait

– magyarázta egy másik magas rangú, amerikai tisztviselő hozzátéve: az amerikai vezetés folytatni fogja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Dél-Koreával, Japánnal és Kínával is szorosan együttműködve nyitva tartsák Phenjan felé a tárgyalások lehetőségét.

Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes múlt hét szerdán közölte, hogy a Fehér Ház már megpróbálta felvenni hazájával a kapcsolatot, ám Phenjan erre mindaddig nem hajlandó, míg az Egyesült Államok fel nem hagy az irányába folytatott „ellenséges” politikával, azaz a szankciókkal és a hadgyakorlatokkal. Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető húga pedig szintén a múlt héten bírálta az Egyesült Államokat és Dél-Koreát a közös hadgyakorlatok lebonyolításért.

– Megragadjuk ezt az alkalmat, hogy figyelmeztessük a földünkön lőporszagot eregetni próbáló új amerikai vezetést. Ha nyugodt álmokat szeretne a következő négy évben, inkább tartózkodjon a balhékeltéstől, amint éppen első lépéseit teszi

– jelentette ki Kim Jo Dzsong, aki szerint a hadgyakorlatok tartása nem összeegyeztethető a két ország közötti együttműködéssel.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea kapcsolata az előző amerikai adminisztráció, Donald Trump elnöksége alatt kezdett normalizálódni, az amerikai elnök és Kim Dzsong Un négyszemközti tárgyalásokat is folytattak, de a megbeszélések nem hoztak áttörést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.