Észak-Macedónia is lezárta a határait

Forrás: MTI2020. 03. 20. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Macedónia is határzárat vezetett be péntektől, az országból csak a külföldiek távozhatnak, belépni pedig csak a saját állampolgárok tudnak, Bosznia-Hercegovina az iskolák bezárását követően televízión keresztül szervezi meg az oktatást. A bolgár külügyminiszter kijelentette, hogy mindent megtesznek polgáraik hazatérése érdekében. Törökországban bejelentették, hogy elhalasztanak minden nyilvános rendezvényt.

A teherforgalmat és a diplomáciai küldöttségeket nem érinti az észak-macedón korlátozás. A kormányfő bejelentése szerint várhatóan már péntektől szigorításokat vezetnek be, és azokat, akik nem tartják be a házi karantén szabályait, azonnal a kijelölt központokba szállítják. Emellett az öt főnél nagyobb gyülekezéseket is betiltották.

Más országokhoz hasonlóan Bosznia-Hercegovinában is megkezdődik a távoktatás, illetve a televíziós oktatás. Az általános és a középiskolások számára a közszolgálati televízió biztosít tananyagot. A nyugat-balkáni országban eddig 63 fertőzöttről tudnak.

Koszovóban lassan növekszik a betegek száma, a péntek reggeli közlés szerint az elmúlt napban 21 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, eggyel többet, mint csütörtökön.

A montenegrói kormány igyekszik minden külföldön rekedt állampolgárát hazajuttatni még mielőtt lezárnák a nemzetközi repülőtereket – közölte a miniszterelnök. Az Adria-parti államban eddig 13 fertőzöttet regisztráltak.

Bulgária mindent megtesz állampolgárai hazatérése érdekében – szögezte le Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter pénteken, a Darik bolgár rádiónak adott interjújában, leszögezve: továbbra is szükség van humanitárius folyosókra.

- Bulgária sosem zárja le határait az állampolgárai előtt – jelentette ki a miniszter, aki elmondta azt is, hogy kormánya több légitársasággal is kapcsolatba lépett a hazaszállítások ügyében.

Hozzátette, hogy már kétszáz bolgár tért haza távoli országokból, egyebek közt Egyiptomból és a Fülöp-szigetekről.

Zaharieva abdszurdnak nevezte a határok lezárását, egyúttal köszönetet mondott azon országoknak, akik megértően viszonyultak a bolgár állam döntéséhez, miszerint mindent megtesz állampolgárai hazatérése érdekében.

Törökországban egy pénteken megjelent elnöki rendelet értelmében április végéig elhalasztanak minden tudományos, kulturális, művészeti találkozót és rendezvényt, legyen akár országos, akár nemzetközi.

A török kormány az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében az utóbbi hetekben bezáratta már az iskolákat, a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket, a bárokat, a kávézókat, a vidámparkokat, az uszodákat, valamint megtiltotta a tömeges imádkozásokat a mecsetekben, és felfüggesztette a labdarúgó-bajnokságot. Georgia, Irán, Irak, Görögország és Bulgária felé lezárták a török határátkelőhelyeket.

Recep Tayyip Erdoğan államfő szerdán arra kérte a lakosokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el otthonaikat, és kerüljék a társadalmi érintkezést, amíg a fertőzésveszély el nem múlik.

A kis-ázsiai országban a kórokozót hivatalosan március 11-én diagnosztizálták először, azóta 359 fertőzöttet regisztráltak, a járványban eddig négy ember vesztette életét. Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtöki közlése szerint az országban 9800 embert tartanak karanténban, köztük olyanokat, akik a napokban tértek haza a szaúd-arábiai Mekkában tett zarándoklatukról.

Törökország lakosai Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter csütörtöki kezdeményezésére helyi idő szerint 21 órakor kiálltak lakásaik erkélyére, ablakába és tapssal fejezték ki elismerésüket az egészségügyben dolgozók munkája iránt. A köszönetnyilvánítást ugyanabban az esti időpontban pénteken és szombaton is megismétlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.