Északi áramlatos lobbistától kapott kampánytámogatást Biden

Biden korábbi kampányígéretét szegte meg, amely szerint lobbistától nem fogad el támogatást.

Mártonffy Attila
2021. 06. 01. 15:05
BIDEN, Joe
Washington, 2021. január 22. Joe Biden amerikai elnök a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságról beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. január 22-én. MTI/EPA/Consolidated News Photos/Pool/Ken Cedeno Fotó: Ken Cedeno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos lobbistától is kapott anyagi támogatást tavalyi elnökválasztási kampányához Joe Biden, mégpedig Richard Burttől, aki jelenleg az Északi Áramlat–2 orosz–német gázvezeték érdekében emel szót. Biden, immár amerikai elnökként, két hete szüntette meg a vezetékrendszer építésének felügyeletével megbízott cégre és annak vezérigazgatójára, Matthias Warnigra Donald Trump előző elnök által kiszabott szankciókat – emlékeztetett a konzervatív New York Post napilap. Burt, aki németországi nagykövet volt Ronald Reagan elnöksége idején, 2020 októberében négyezer dollárt adományozott a Biden Victory Fundnak, korábban, március 20-án pedig tízezer dollárt küldött a Unite The Country nevű baloldali politikai akciócsoportnak, legalábbis az amerikai szövetségi választási bizottság (FEC) nyilvántartása szerint.

Biden ezzel korábbi kampányígéretét szegte meg, amely szerint lobbistától nem fogad el támogatást, pláne ha az egy hivatalos szankciókkal sújtott projekt érdekében fejti ki tevékenységét. A lap ugyanakkor idézi a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) szóvivőjét, aki szerint az adományozáskor Burt nem közölte, hogy a Németország érdekeit képviselő lobbistaként ő lényegében nyilvántartott külföldi ügynök, s ennél fogva nem folyhat bele az elnökválasztási kampányba. A DNC tudatta azt is, hogy azonnal visszafizették a pénzt, mihelyt a New York Post megszellőztette az ügyet. A lengyel kormány szóvivője a múlt héten azt hangoztatta, hogy az Északi Áramlat–2 még folyamatban lévő építése Oroszország és Németország között lényegében a két állam geopolitikai hatalmi játszmája. Piotr Müller azután nyilatkozott erről, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette: a Biden-adminisztráció elengedi a szankciókat, mivel azok nem szolgálják a kapcsolatépítést Berlinnel, s így ellentétesek Washington érdekeivel.

Burt sokáig a republikánusok lelkes támogatója volt, de 2019-ben pártot váltott, ám még így is a washingtoni külpolitikai körök közismert, tevékeny figurája maradt, aki „pályafutása során rengeteg tudást, bölcsességet és tapasztalatot szedett össze, s mindenkire mély benyomást gyakorolt, akivel csak találkozott” – jellemezte egy korábbi Trump-hivatalnok a Postnak. Burt korábban tanácsokkal segítette Trumpot külpolitikai állásfoglalása kialakításában, s még segített a volt elnök első külpolitikai beszédének a megírásában is – kritikusai azonnal rá is sütötték az oroszbarátságot.

Az Északi Áramlat–2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer. Az új földgázvezeték majdnem kész. Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Washington szerint Európa még inkább függővé válna az orosz energiahordozók szállításától.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.