Eszmei nyitást tervez a kazah államfő

A kazah elnök nyilatkozata – az országot ­1991-es függetlensége óta jellemző kézivezérelt, egységes álláspontra törekvő irányvonalhoz képest – jelentős változást jelent.

2020. 01. 10. 17:38
Acting President of Kazakhstan Tokayev and his predecessor Nazarbayev attend a joint session of the houses of parliament in Astana
Nurszultan Nazarbajev (balra) átadta az irányítást utódjának, de a tényleges hatalom az ő kezében van Fotó: Mukhtar Kholdorbekov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülemelkedünk a más véleményektől való félelmünkön, a kormány nem hiszi azt, hogy a nézetkülönbség rossz vagy társadalmi szempontból veszélyes jelenség – mondta Kászim-Zsomart Tokajev a 2020-ban az országra váró feladatok felsorolásakor. A kazah elnök nyilatkozata – az országot ­1991-es függetlensége óta jellemző kézivezérelt, egységes álláspontra törekvő irányvonalhoz képest – jelentős változást jelent. Tokajev tavaly március óta áll az ország élén, amikor az addigi elnök, az országot vaskézzel vezető Nurszultan Nazarbajev háttérbe vonult és átadta a helyét régi bizalmasának, akit utána a nép is az ország elnöki székébe választott. Az elmúlt év végén a rendőrség több tüntetést is levert különböző kazah városokban, Tokajev ezzel kapcsolatban emelte ki, hogy szükség van a véleménynyilvánítás kultúrájának megváltoztatására, a folyamat végén pedig a tüntetéseket nem engedélyeztetni kell majd, csak jelezni az önkormányzatnak azok megtartását. A közeljövőben a parlament elé terjesztendő törvényjavaslat bővíti a politikai ellenzék mozgásterét is: kevesebb emberre lesz szükség új párt alakításához, valamint a női és a férfi képviselők számát minimálisan 30 százalékban határozzák meg. Kazahsztán azt tervezi, hogy eltörli a halálbüntetést, amelyre egyébként 2003 óta moratóriumot hirdetett. Ugyancsak kiderült, hogy a kazah ábécé latin betűssé alakítása nehezebb feladat a vártnál, pedig a folyamat évek óta tart. Az elnök szerint a három beadott javaslat egyike sem felelt meg minden szempontnak, így továbbra is marad a cirill ábécé használata, az átalakításhoz ugyanis a kazah nyelv modernizációjára is szükség lesz, ez pedig sokkal nagyobb feladat az ábécé kidolgozásánál.

Nurszultan Nazarbajev (balra) átadta az irányítást utódjának, de a tényleges hatalom az ő kezében van
Fotó: Reuters

Kazahsztánban még Nazarbajev kezdte el a hatalomgyakorlás átstrukturálását, nagyobb befolyást adva a parlamentnek az elnöki jogkörök korlátozásával 2017-től kezdve. Mivel ugyanakkor Nurszultan Nazarbajev személye az országban teljességgel megkerülhetetlen, korábban a döntéshozási folyamatok sokszor nehézkesek voltak. A korábbi elnök jelenleg is az ország szimbóluma és a háttérből irányító méltósága, aki megtartotta a Nur Otan párt elnöki posztját és az ország biztonsági tanácsának vezetői székét. Az elnök az összes miniszterjelölt esetében engedélyt kér Nazarbajevtől beiktatásuk előtt, kivételt képez ezalól a belügy, a külügy- és a védelmi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.