Etnobiznisz Amerikában

Az USA-ban olyan vállalkozások kaptak sok százmilliós kormánymegrendeléseket, amelyek tulajdonosai jogosulatlanul állították, hogy indián őslakosok leszármazottai.

2020. 01. 03. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az USA összesen huszonhét szövetségi államában több mint nyolcszázmillió dollárért kaptak kormánymegrendeléseket olyan vállalkozások, amelyek tulajdonosai jogosulatlanul állították, hogy indián őslakosok leszármazottai – derült ki a The Los Angeles Times leleplező cikksorozatából, amelynek nyomán vizsgálat indult Washingtonban, több állam pedig lépéseket tett, hogy megfossza a kedvezményezett kisebbségeknek járó státustól a visszaélésekben érintett vállalkozásokat. A végösszeg ennél is nagyobb lehet, állítja a lap. A csalás különösen Alabama államban szembetűnő, ahol az őslakosok leszármazottai az összlakosság kevesebb mint egy százalékát alkotják, de a származásukra hivatkozó vállalkozók – a jogos kiutalásokat is beszámítva – 2007 óta több mint kétmilliárd dollárhoz juthattak egy vállalkozásfejlesztési program keretében. Az, hogy cégtulajdonosok megkérdőjelezhető származás alapján több mint félmilliárd dollárt vehettek fel az adófizetők pénzéből finanszírozott szerződésekkel, azoknak a kormányhivataloknak a kudarcáról árulkodik, amelyeket szociálisan és gazdaságilag hátrányos helyzetű kisebbségi csoportok megsegítését célzó, évtizedekkel ezelőtt létrehozott programok felügyeletével bíztak meg – összegzett az amerikai nyugati part vezető lapja.

A legutóbbi, 2010-es népszámlálás szerint ötszázhetven különböző törzs leszármazottaiként mintegy hárommillió fő vezeti vissza a származását teljes egészében az amerikai őslakosokra a 330 milliós országban. E törzsek fele köthető indián rezervátumokhoz. A részben őslakos származásúakkal együtt összesen 5,2 millió emberről van szó. A szövetségi kormány minden évben a szerződéses megbízások öt százalékát tartja fent a kisebbségekhez, így az indiánokhoz köthető vállalkozások számára, de az átvilágítás hanyagul működik. Időnként egyes indián csoportok is egymást támadják emiatt.

– Találtak egy kiskaput. A felmenőink nyomorából húznak hasznot – mondta az alabamai törzsekről Brenda Golden, a szövetségi szinten is elismert maszkagí (krík) indián nemzet ügyvédje. Alabamában kilenc törzset is elismernek indián őslakosokként, de a washingtoni belügyminisztérium alá tartozó indián ügyek hivatala csak egyet, egy krík csoportot. A The Los Angeles Times megkeresésére egy családfakutató megállapította: egy 273 millió dolláros megrendeléssel kistafírozott vállalkozás vezetőjének – az állításával szemben – nincsenek cseroki ősei, a felmenői fehérek voltak.

– Meg vagyok döbbenve. Azt feltételeztem volna, jobban működik az ellenőrzés – nyilatkozta Judy Chu, az illetékes képviselőházi vizsgálóbizottság elnöknője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.