Etruszk sírt tártak fel egy római temető alatt Korzikán

Etruszk sírt tártak fel francia régészek Korzikán egy nagy római kori temető alatt.

Forrás: MTI2019. 03. 28. 23:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aléria város közelében fekvő római nekropolisz több ezer sírja alatt két méterre bukkantak a régészek egy sziklába vájt kamrára, benne egy csontvázra és kézműves tárgyak tucatjaira. A leletek az edények típusa alapján a Kr. e. 4. századból származnak.

Az ásatás 2018 júniusában kezdődött, először 130 római kori sírt ástak ki az agyagos földből, bennük az eltemetettek maradványai és számos ékszer. A munka közben egy hat méter hosszú folyosóra bukkantak, amely egy sírkamrába vezetett.

Az ismeretlen eredetű etruszk nép Itália középső részén, a mai Toszkána és Lazio területén bukkant fel a bronzkorban, Kr. e. 900 körül, kultúrájukról kevés írásos emlék maradt fenn.

Róma térhódításával hanyatlása fokozatos volt, míg az utolsó etruszk városok be nem olvadtak a terjeszkedő birodalomba.

A héten bejelentett felfedezés új információkkal szolgálhat az etruszkok korzikai megtelepedéséről.

A sírba egy magas rangú elöljárót temettek, mellette etruszk tárgyakhoz nagyon hasonló 15 agyagedényt és bronz darabokat, amelyek egy tükörből származhatnak – mondta el Catherine Pigeade antropológus a helyszínen.

„A frissen feltárt sír a hiányzó darab, amely segít összeilleszteni az etruszk temetkezési rítusok részleteit. Megerősíti azt a feltevést is, hogy a Kr. e. 259-es római hódítás előtt Aléria a Tirrén-tenger fontos kikötője volt, ahol etruszk, karthágói és kis-ázsiai görög érdekeltségek találkoztak” – mondta Franck Leandri vezető kurátor.

A sír közelében arany pecsétgyűrűt fedeztek fel, rajta női arc, amely talán Aphroditét ábrázolja.

A kutatók most a csontvázat vizsgálják, melyet a koponyán kívül mindenütt a tönkrement bútorok törmeléke borított. Azt tervezik, törvényszéki orvosszakértő segítségével fejtik meg a titkait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.