EU: A nyugat-európai feketék is zaklatás áldozatai

Nincs helye a rasszizmusnak és a faji alapú megkülönböztetésnek a XXI. században.

2020. 06. 06. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A faji alapú zaklatás és erőszak, illetve az etnikai kisebbségek faji alapú megkülönböztetése mindennapos jelenség Európában – hívta fel a figyelmet Michael O’Flaherty, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének igazgatója az amerikai zavargásokkal és az általuk ihletett nyugat-európai tüntetésekkel kapcsolatban.

– Senkit nem lenne szabad a bőrszíne miatt zaklatni. Senkinek nem kellene attól tartania, hogy a rendőrség csak azért igazoltatja, mert fekete. Nincs helye a rasszizmusnak és a faji alapú megkülönböztetésnek a XXI. században. Össze kell fognunk a rasszizmus megsemmisítéséért Európában – hangsúlyozta a hivatal vezetője.

Az Egyesült Államokban másfél hete tartanak a tüntetések, illetve ésaz abból kibontakozott zavargások és fosztogatások egy 46 éves fekete férfi, George Floyd halála miatt. Az őrizetbe vett férfi nyakára több mint nyolc percig térdelt egy fehér rendőr, amitől megfulladt. A tüntetések Nyugat-Európára is átterjedtek, többek között a francia és a brit tiltakozók is a saját országukban tapasztalt, feketék elleni hatósági erőszakra hívták fel a figyelmet.

Michael O’Flaherty közzétette a hivatala által 2018-ban nyugat-európai feketék körében készített felmérést, amely szerint a megkérdezettek harminc százaléka mondta azt: életük során zaklatták már őket bőrszínük miatt. A válaszadók öt százaléka szerint voltak már rasszista indíttatású támadás áldozatai, 24 százalékuk pedig arra panaszkodott, hogy az elmúlt öt évben legalább egyszer igazoltatta őket a rendőrség. A tizenkét uniós tagállamra kiterjedő kutatás szerint a finnországi feketék 63 százaléka élt át rasszista zaklatást az elmúlt öt évben, őket a luxemburgiak (52 százalék) és az írországiak (51) követik a sorban. A spektrum másik végén a máltai színes bőrűek húsz százaléka, a nagy-britanniaiak 21, a portugáliaiak 23 százaléka jelentett hasonló problémákat.

– Franciaországban hússzor nagyobb a valószínűsége annak, hogy arab és afrikai származású fiatal férfiakat állítanak meg és igazoltatnak a rendőrök, mint bármely más férficsoportok esetében – panaszkodott tavaly Dunja Mijatovics is, az Európa Tanács emberjogi biztosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.