EU: Komoly aggodalomra adnak okot a Ciprus közelében tervezett újabb török próbafúrások

Komoly aggodalomra ad okot Törökország azon szándéka, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva ismét illegális próbafúrásokat végezne Ciprus északkeleti partvidékén – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 23:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mogherini nyilatkozatában hangsúlyozta, elfogadhatatlan a két hónappal ezelőtt már megkezdett török fúrási műveleteket követő újabb tervezett tevékenység egy olyan tengeri területen, amelyet Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének tart, ez sérti Ciprus szuverenitását.

„Az Európai Unió ismételten felszólítja a török hatóságokat, hogy tartózkodjanak az ilyen tevékenységtől, a jószomszédi viszony szellemében járjanak el, és a nemzetközi joggal összhangban tartsák tiszteletben a Ciprusi Köztársaság önállóságát és jogait” – fogalmazott. Törökország fellépése súlyosan negatív hatást gyakorol az EU és Törökország közötti kapcsolatokra – tette hozzá.

Az Európai Bizottság korábban hangoztatott véleménye szerint Törökország tevékenysége a megbékélés felé vezető úton eddig elért eredményeket sodorhatja veszélybe. Az Európai Unió tagországainak vezetői június második felében tartott csúcsértekezletükön határozottan elítélték a Ciprus közelében elkezdett „illegális” török próbafúrásokat, és válaszintézkedéseket helyeztek kilátásba, amennyiben Ankara nem hagy fel ezen tevékenységével.

A ciprusi kormány hétfőn „határozottan” elítélte a török a török hajó behatolását a Nicosia által kizárólagos gazdasági övezetének tartott vizekre. A Yavuz elnevezésű török hajó hétfő óta egy Ciprustól északkeletre található tengeri területen tartózkodik, ahol az elkövetkezendő napokban várhatóan próbafúrásokat végez földgáz keresése céljából.

Törökország továbbra is megsérti a nemzetközi jogot, nyilvánvalóan semmibe véve az Európai Unió és a nemzetközi közösség felhívásait arra vonatkozóan, hogy vessen véget illegális cselekményeinek – áll a ciprusi elnöki hivatal közleményében.

Törökország októberben indította útnak első, Fatih nevű fúróhajóját, amely Antalya török tengerparti város közelében folytat próbafúrásokat. Ankara egy második fúróhajót is vásárolt, amelyet eredetileg a fekete-tengeri térségben tervezett használni, de végül Ciprushoz vezényelt.

Ciprus „drasztikus” lépéseket, közöttük szankciókat kért európai partnereitől Törökországgal szemben.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, a nicosiai kormány azonban nem hajlandó tárgyalni vele erről.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország nagyjából 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.