EU: Sürgősségi munkacsoport alakult a koronavírus miatt

Válságtanácskozások jönnek járványügyben Brüsszelben, az Európai Bizottság pedig sürgősségi munkacsoportot állított fel a vírus gyors terjedése miatt. – Most arra számítunk, hogy a vírus a továbbiakban is terjedni fog – mondta a bizottsági elnök, utalva arra, hogy az európai járványügyi központ mai, legfrissebb elemzése szerint immár magas az újabb európai és nagy-britanniai járványgócok kialakulásának veszélye.

2020. 03. 02. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég bejelentette Brüsszelben, hogy a koronavírus miatt öt biztos vezetésével sürgősségi munkacsoportot állítottak fel. Ezzel egy időben egy átfogó weboldalt is elindítanak, hogy a fejleményekről időben tájékoztatni tudják az európai közvéleményt. A csoportot Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős, Janez Lenarčič válságkezelésért felelős, Adina Vălean közlekedési, Ylva Johansson belügyi, illetve Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztosok alkotják.

Von der Leyen a tájékoztatón megerősítette, hogy az unió továbbra is együttműködik az európai járványügyi központtal (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), amelyek folyamatosan kockázatelemzést végeznek. – Most arra számítunk, hogy a vírus a továbbiakban is terjedni fog – mondta a bizottsági elnök, utalva arra, hogy az ECDC mai, legfrissebb elemzése szerint immár magas az újabb európai és nagy-britanniai járványgócok kialakulásának veszélye. – Nagyon összetett a helyzet. Minden szinten szükség van összehangoló intézkedésekre – magyarázta Von der Leyen, bemutatva, hogy a reagáló csoport munkája három pillérre, az egészségügyi, a mobilitási és a gazdasági dimenzióra koncentrál.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos ezután elmondta, hogy az elmúlt napokban valamennyi tagállam egészségügyi vezetőjével egyeztetett. – Gyorsan változik a helyzet – mondta Kiriakídisz, megismételve, hogy még múlt pénteken levélben kérte a nemzeti hatóságokat arra, hogy biztosítsák: rendelkeznek-e megfelelő eszközökkel, folyamatos-e a kommunikáció a polgárokkal és a közlekedésben szükséges, például reptéri ellenőrzések működnek-e. Bejelentette azt is: most péntekre tanácskozásra hívta az egészségügyi minisztereket. Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja hozzátette: a Kínában tapasztaltak szerint valóban szükség van a minél gyorsabb és minél jobban összehangolt európai intézkedésekre. – Arra számítunk, hogy rosszabbodik a helyzet – fogalmazott a biztos.

Adina Vălean közlekedési biztos arról beszélt: a vírusnak már eddig is nagy hatása volt az európai közlekedésre. A beharangozott weboldalon keresztül a polgárok majd nyomon tudják követni a járataikra vonatkozó információkat, az esetleges közlekedési zavarokat, és a lehetséges pénzügyi kompenzációkról is kapnak majd tájékoztatást.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerint próbálnak arányos választ adni a koronavírus jelentette kihívásra. – Ahogy azt a múlt héten is mondtam, még túl kora a vírus hatásait pontosan felmérni, de nem is minimalizálhatjuk a várakozásokat – fogalmazott, hozzátéve: a Kínából Európába jövő import például már most látványos csökkenést mutat. Az Eurócsoport – az euróövezeti országok miniszterei – szintén válságtanácskozást tart a héten.

A tájékoztatás szerint egyelőre nem számolnak azzal, hogy az állam- és kormányfők márciusi uniós csúcstalálkozója elmaradhat. Közben egyre több hír jelenik meg arról, hogy az Európai Parlament (EP) jövő heti, strasbourgi plenáris ülése viszont kockán forog. Képviselők ugyanis arra kérték az EP elnökét, hogy a járványhelyzetben ne utazzon több száz ember a franciaországi székhelyre. Brüsszelben egyébként ma reggelig nem regisztráltak koronavírusos esetet, de a legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a belga és uniós fővárosban is felütötte a fejét a betegség. A legújabb adatok szerint világszerte jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.