Európa mindenképpen veszít az amerikai elnökválasztással

Még javában tart az amerikai elnökválasztás szavazatainak az összeszámolása, de a világpolitika fontos nemzetközi szereplői negatív színben festik fel az eseményeket: Kína a fejlődő országokhoz hasonlította a választásokat, az Európai Uniónak a kialakult bizonytalanság okoz problémákat, Oroszország amerikai polgárháborúról és a világgazdaságra gyakorolt hatásokról beszél, míg Japán az amerikai demokráciát temeti.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 05. 18:34
null
Lenox, 2020. november 4. Szavazók az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választásokon a Massachusetts állambeli Lenoxban 2020. november 3-án. MTI/AP/The Berkshire Eagle/Ben Garver Fotó: Ben Garver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyben a nemzetközi stabilitás

Kína szerint az Egyesült Államok választórendszere válságban van. Ahogy a Global Times kínai lap fogalmaz, Amerikának komoly és mély belső reformokra van szüksége. Korábban az országban csak a választások eredményéről voltak viták, nem magáról a választási folyamatról. Ez amolyan morális felsőbbrendűséggel ruházta fel Washingtont, amitől a jelenlegi helyzet megfosztotta Amerikát. A kínai lapok az elmúlt évek politikájából vezetik le a jelenlegi helyzetet: minden az amerikai nemzeti érdekek maximalizálása felé irányult, és ez a külső egoizmus áthatotta a belső viszonyokat is.

Az eredmény: az amerikai belpolitika szélsőséges fanatizmusa, ami a fejlődő országok sorába zülleszti az Egyesült Államokat.

Peking szerint a politikai verseny külpolitikai éle kihívások elé helyezi a nemzetközi rendszer stabilitását is: kínai elemzők szerint Donald Trump és Joe Biden azon versengett, hogy melyikük tud keményebb lenni Kínával, ami az egész világrendre – és USA abban betöltött pozíciójára is hatással van.

Az újraválasztásáért induló Donald Trump elnök egyik támogatója kampányzászlót lenget a Hawaii-szigetek fővárosában, Honoluluban Fotó: MTI/AP/Marco Garcia

Az amerikai választások körül zajló viták ugyanakkor aggasztják Hongkongot, Tajvant és Dél-Koreát is. A kelet-ázsiai politikai szereplők az USA mélyülő belső megosztottságára számítanak, amitől az amerikai külpolitika egy időre kivonhatja magát a térségből. Tajvanban attól tartanak, hogy a folyamat az egyre növekvő kínai befolyáshoz vezethet.

Japánban is az amerikai demokrácia válságát emlegetik. A választások legitimitásának megkérdőjelezése és a két tábor megosztottsága, kompromisszummentes álláspontja

megmutatja az egész világnak az amerikai demokrácia minden hibáját, ami kétségtelenül megkérdőjelezi majd Amerika példamutató szerepét és a nemzetközi pozícióit is.

A bizonytalanság a legrosszabb

Az Európai Unió jelenleg inkább kiváró állásponton van, bár több nyugat-európai ország nem rejtette véka alá, hogy Joe Biden megválasztásában bíznak. Amiben azonban egyetértés vana szakértők körében, az az, hogy

az uniónaka a bizonytalanság okozza a legnagyobb kárt.

A levélszavazatok összeszámolása, a jelöltek által emlegetett jogi lépések és az országszerte várható tüntetések mind elhúzódó válságot eredményezhetnek, és több hét – vagy akár hónap – telhet el, mire biztos lesz az új elnök személye, ami nemcsak az amerikai pénzügyi piacokra lesz hatással, de a nemzetközi pénzügyi rendszerre is. A bizonytalanság megnehezíti, hogy az EU felkészüljön a következő elnök várható politikai kurzusára. Bármi is lesz az eredmény, Európa mindenképpen veszít: az amerikai társadalom megosztottsága tükröződik majd a kétoldalú kapcsolatokban és a nemzetközi rendszer egészében.

Joe Bidennek, a Demokrata Párt elnökjelöltjének és Kamala Harris demokrata párti alelnökjelöltnek a támogatói a Minnesota állambeli St. Paulban Fotó: MTI/EPA/Marilyn Indahl

Moszkva polgárháborút vizionál

Az amerikai helyzet elsősorban a világgazdasági kihatásai miatt aggasztja Moszkvát: a jelenlegi válságos környezetben nagyon fontos a gazdaság újraindítása, ám a piacok minden negatív hírre rosszul reagálnak, főleg ha a világ legnagyobb gazdaságáról van szó.

Oroszország pedig különösen érintett: külkereskedelmének jelentős része energiahordozókra és egyéb nyersanyagokra épül, ezért azok világpiaci értéke közvetlen hatással van az orosz gazdaság egészére.

Az orosz média amerikai válságot, és már-már polgárháborús állapotokat vizionál. Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház nemzetközi bizottságának vezetője szerint az amerikai választási rendszer megbízhatatlan és csalásokról szóló spekulációkra ad lehetőséget. Így bármi lesz is az elnökválasztás végeredménye, a legitimitását meg fogják kérdőjelezni, ami akár hónapokig elhúzódó válságot is eredményezhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.