Európa-szerte életeket követeltek a szilveszteri balesetek

Franciaországban egy férfi fejét leszakította egy felrobbanó szerkezet.

MTI
2021. 01. 01. 18:11
null
Berlin, 2020. december 31. A megvilágított Brandenburgi kapu Berlinben, a szilveszteri mûsor fõpróbáján 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány miatt idén nézõk nékül rendezik meg az eseményt, amelyet élõ adásban közvetit a televízió. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen meghaltak szilveszteri tűzijáték-balesetekben Európa-szerte.

Egy felrobbanó szerkezet leszakította egy 25 éves férfi fejét a franciaországi Boofzheim településen, Strasbourgtól mintegy harminc kilométerre délre – közölték a helyi hatóságok.

Egy 24 éves másik férfi is megsebesült az arcán a balesetben, és kórházban ápolják. Az eset körülményei egyelőre tisztázatlanok. Egy helyi lap értesülése szerint

a tűzijáték először nem robbant föl, amikor meggyújtották és eldobták, de amikor a két férfi emiatt közel ment hozzá, akkor igen.

Ebben a régióban december eleje óta tilos a tűzijátékok értékesítése és használata magánszemélyeknek.

Franciaországban rendőrökre támadtak, többüket megsebesítették, és egy járőrautót is felgyújtottak illegálisan bulizók szilveszter éjjel, miután a rendőrség kiérkezett a kétezer-ötszáz fős, a koronavírus-járvány miatti korlátozások dacára megszervezett táncparti feloszlatására. A bulizók több száz autóval vonultak ki hangárokhoz Bretagne-ban, hogy így köszöntsék az újévet. A rendőrségnek nem sikerült feloszlatnia az összejövetelt. Mintegy kétezer-ötszázan a rendőrök gyűrűjében is tovább buliztak. Egészségügyi segítők maszkokat és kézfertőtlenítőt osztottak, hogy próbálják menteni a menthetőt, és amennyire lehet, akadályozni a koronavírus terjedését.

Kombókép az új év beköszöntét ünneplő emberekről a párizsi Champs-Élysées sugárúton 2019. december 31-én (alul) és ugyanarról a helyszínről 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány elleni védekezésül hozott szigorítások miatt idén elmaradt a tömeges ünneplés.
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Németországban is meghalt legkevesebb egy ember egy tűzijátéktól: egy 24 éves férfi az ország keleti felén lévő, Brandenburg tartományban fekvő Rietz-Neuendorfban. A szerkezet házi készítésű volt – közölte a helyi rendőség, amely további házi készítésű pirotechnikai eszközöket kobzott el a helyszínen.

A nyugat-németországi Osnabrückben, egy épületben szintén egy házi készítésű tűzijátéktól életveszélyesen megsebesült egy 21 éves férfi: bizonyos végtagrészei leszakadtak. Két másik fiatal is megsebesült a balesetben, egyikük súlyosan.

A rendőrség szerint az épület életveszélyessé vált. A közép-németországi Springstille faluban egy idő előtt felrobbanó tűzijátéktól szintén súlyosan megsebesült egy 24 éves fiatal. Elképzelhető, hogy elveszíti a látását – közölte a rendőrség. Essenben rendőrökre támadt tűzijátékkal egy fiatalokból álló banda. Berlin Neukölln nevű városrészében kigyulladt és összeomlott egy élelmiszer-áruház. A tűz valószínűleg egy szeméttárolóban keletkezett, és átterjedt az áruház belsejére, ahol tűzijátékokat is árultak. A tűzoltók ez utóbbi körülmény miatt nem közelíthették meg mindenütt a lángokat, így azok végül az épület összeomlását okozták. Ebben a tűzesetben senki nem sérült meg. Németországban is tilos volt a tűzijáték kereskedelme szilvesztert megelőzően, de a használata nem.

A megvilágított Brandenburgi kapu Berlinben, a szilveszteri műsor főpróbáján 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány miatt idén nézők nélkül rendezték meg az eseményt, amelyet élő adásban közvetített a televízió.
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az észak-olaszországi Asti helységben egy 13 éves fiú halt meg egy szilveszteri partin felrobbanó tűzijátéktól.

A hasát érte súlyos sebesülés – közölte a rendőrség. A fiút még élve kórházba tudták szállítani, de ott meghalt. Szerte Olaszországban több tucatnyi ember sebesült meg tűzijátéktól, bár jóval kevesebb, mint a korábbi években. Milánóban egy férfi elvesztette két ujját.

Irakban a fővárosban és több vidéki városban több mint hatvanan sebesültek meg felrobbanó tűzijátéktól, illetve éles lőszertől, amely vaktában leadott lövésből származott. Egy ember meghalt. A sebesülések felét egy kirkuki bevásárlóközpontban keletkezett tűzeset okozta – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy még nem ismernek minden esetet.

A Fülöp-szigeteken mintegy ötvenen sebesültek meg szilveszterkor meggyújtott tűzijátéktól, ami jóval kevesebb, mint a korábbi években, mert ezúttal tilos volt a pirotechnikai eszközök használata. Az ötven sebesült mindegyikét kórházba kellett szállítani. Egyiküket egy eltévedt éles lőszer sebesítette meg.

Nyolc, 18–19 éves fiatal halt meg szén-dioxid-mérgezés miatt szilveszter éjjel egy házban Bosznia-Hercegovinában – tudatták a helyi hatóságok pénteken.

A rendőröket a szomszédok hívták ki, akik délelőtt érkeztek meg, gyanút fogtak, és ezért betörték az ajtót, ám már csak holttesteket találtak. Milan Galić helyi rendőrfőnök arról adott tájékoztatást, hogy feltételezésük szerint halálukat fulladás okozta, de a boncolás után lehet majd biztosat mondani.

A térségben rengeteg a hétvégi ház és a nyaraló, amelyeket szilveszterre, a szórakozóhelyek járvány miatti bezárása miatt nagy számban béreltek ki baráti társaságok, ám sok épületben nincs hagyományos fűtés, sok helyen még áram sem. Ha egy helyiségben tartósan gázfűtőt vagy más, égésen alapuló fűtőberendezést helyeznek el, az gyorsan elhasználja az oxigént, amelynek a helyét alattomosan gyilkoló, színtelen, szagtalan és halálosan mérgező szén-dioxid veszi át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.