Európai érdekeket járnak ki Ázsiában

Látványosan Ázsia milliárdos népességű nagyhatalmai felé fordultak e napokban az EU legnagyobb tagországainak vezetői. Angela Merkel német kancellár szombaton, kétnapos újdelhi látogatását zárva az Indiával való gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta, Emmanuel Macron francia elnök pedig ma kezdi meg – immár második – kínai útját.

Magyar Nemzet
2019. 11. 03. 19:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár az indiai–német kereskedelmi kamara tanácskozásán rámutatott: német vállalatok beruháznak India infrastruktúrájába és olyan közlekedési projektjeibe, mint például a nagy sebességű vasúthálózat kiszélesítése – jelentették hírügynökségek. Mint kijelentette, újra kell indítani az Európai Unió és az India közötti tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról.

A két fél 2007-től már folytatott ilyen egyeztetéseket, de azok kudarcba fulladtak és megszakadtak. Németország – India legnagyobb uniós kereskedelmi partnereként – jó ideje szorgalmazza a szabadkereskedelmi megállapodás megkötését. Indiában több mint 1700 német vállalatnak van érdekeltsége, és egy ilyen megállapodás minimalizálhatná a bizonytalanságokat, amelyekkel a német vállalkozók az indiai–német befektetésvédelmi egyezség lejárta, 2016 óta szembesülnek. Németország főleg gépeket, elektromos technológiát, fém- és vegyipari termékeket, autókat és autóalkatrészeket exportál a dél-ázsiai országba.

A kétoldalú kereskedelem értéke tavaly elérte a 18,2 milliárd eurót. A kancellár kifejtette, lehetőséget lát a nagyobb együttműködésre az egészségügy, a mezőgazdaság, a technológia és a klímaváltozás területén is, de Indiának csökkentenie kell a külföldi befektetéseket visszafogó bürokratikus akadályokat. Jelezte, hogy a német kormány meg akarja könnyíteni a szakképzett indiai munkavállalók németországi munkavállalását.

A súlyos légszennyezettséggel küzdő indiai fővárosban járva Merkel az együttműködés jó példájaként említette, hogy országa a következő öt évben egymilliárd euróval támogat olyan projekteket, amelyek keretében elektromos motorral hajtott autóbuszokat szállítanak indiai városokba a dízelüzeműek lecserélésére. Újdelhiben múlt pénteken hirdettek ki egészségügyi szükséghelyzetet a légszennyezettség miatt. Bár a fényképeken jól látható volt a várost beborító szmogfelhő, sem Merkel, sem az őt vendégül látó Narendra Modi indiai miniszterelnök nem viselt légzőmaszkot az ünnepélyes fogadáson.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn kezdi meg – 2017-es beiktatása óta immár a második – állami látogatását Kínában. Az AFP hírügynökség jelentése szerint mintegy negyven megállapodást írnak alá; élelmiszeripari, idegenforgalmi és egészséggazdasági egyezményekre lehet számítani. Az államfőt ma kínai kollégája, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) fogadja a sanghaji nemzetközi vásár apropóján, amelynek Franciaország a díszvendége. A két elnök immár hatodik alkalommal találkozik. Kedden Macron felavatja a párizsi Pompidou-központ sanghaji ikerépületét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.