Európai Gyógyszerügynökség: Biztonságos az AstraZeneca vakcinája

Az EMA nem talált összefüggést a vérrögképződés és az oltóanyag használata között.

2021. 03. 18. 19:21
null
Nyíregyháza, 2021. február 16. Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája és a kísérõ oltási igazolólapok a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályának épületében Nyíregyházán 2021. február 16-án. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcináját

– közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség a csütörtöki sajtótájékoztatóján. A gyógyszergyártó oltóanyagának alkalmazását azután függesztette fel számos, főleg európai ország, hogy trombózist és embóliát okozó mellékhatásokról számoltak be több helyen is.

Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy rendkívüli vizsgálatuk során egyelőre nem találtak összefüggést a vakcina használata és a vérrögök kialakulása között, de további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

Az ügynökség kijelentése alátámasztja az AstraZeneca korábbi állítását, miszerint a bejelentett esetek száma nem haladja meg a természetes okokból bekövetkező vérrögképződéses esetek számát, és nincs tudományos magyarázata annak, hogy miért okozna trombózist vagy embóliát a vakcina.

– A vakcina azon előnyei, hogy megvédi az embereket a koronavírus miatt kialakuló betegségtől, illetve a szövődmények okozta haláltól, túlsúlyban vannak a lehetséges kockázati tényezőkkel szemben

– jelentette ki Cooke.

Az európai államok előzőleg úgy nyilatkoztak, hogy készek visszavonni az AstraZeneca-vakcina felfüggesztéséről szóló döntésüket, amennyiben az EMA pozitív szakvéleményt ad ki az oltóanyagról. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy az óvatoskodással az országok nem okoztak-e visszafordíthatatlan károkat a vakcina népszerűségének, és az emberek újra tudnak-e bízni az oltóanyagban. Mivel már így is több ezer AstraZeneca-vakcina maradt raktáron, az oltóanyag használatának felfüggesztése várhatóan tragikus következménnyel jár majd a járvány harmadik hulláma idején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.