Európai megrökönyödés Donald Trump szankciói miatt

Az uniós külügyminiszterek tanácsa véleményt fog megfogalmazni a kérdést illetően.

Mártonffy Attila
2020. 06. 12. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken kiadott nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki az amerikai elnök friss rendelete miatt, mely lehetővé teszi szankciók bevezetését a bíróság tagjaival szemben. – A támadások elfogadhatatlan kísérletet jelentenek a jogállamiság csorbítására és a bíróság munkájának megzavarására, továbbá a helyzet elmérgesedéséhez vezethetnek – tette közzé az ICC.

Donald Trump csütörtökön írta alá azt a rendeletet, amellyel azért büntetné a 2002-ben létrehozott szervezetet, mert az vizsgálja, hogy követtek-e el amerikai katonák és CIA-ügynökök háborús bűnöket Afganisztánban 2003-ban és 2004-ben, különösen a foglyok vallatásakor. A rendelet értelmében gazdasági szankciókkal és vízumkorlátozásokkal sújthatják az amerikai katonák elleni vizsgálatban résztvevőket és családtagjaikat. A Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. A döntést bejelentő Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a távirati iroda szerint így fogalmazott:

Nem állunk félre, amikor az embereinket egy álbíróság fenyegeti.

Az ICC egyidejűleg közölte, szilárdan kiáll munkatársai és tisztviselői mellett. Továbbra is határozottan elkötelezett amellett, hogy önállóan és pártatlanul teljesítse az alapokmánya és a részes államok által ráruházott feladatot.

Súlyos aggodalomra ad okot az amerikai elnök friss rendelete – hangsúlyozta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell kiemelte, hogy az ICC nagyban hozzájárul a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásához, és kulcsfontosságú szerepet tölt be az igazságosság és a béke megteremtésében, melyet minden nemzetnek tiszteletben kell tartania és támogatnia kell.

– Elemezzük az Egyesült Államok elnökének döntését, hogy felmérjük annak minden következményét.

Az uniós külügyminiszterek tanácsa véleményt fog megfogalmazni a kérdést illetően – mondta. Stef Brok holland külügyminiszter megrökönyödésének adott hangot Twitter-üzenetében, s hazája teljes támogatásáról biztosította a bíróságot – tudósított a CNN amerikai hírtelevízió. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője is aggodalmát fejezte ki a szankciók miatt, s közölte, szoros figyelemmel kísérik a fejleményeket. Elítélték Washington döntését a Human Rights Watch és az Amnesty International emberjogi szervezetek is.

Dicsérte viszont Donald Trumpot elnöki rendelete kiadásáért az izraeli miniszterelnök. A The Times of Israel által idézett Benjamin Netanjahu szerint izraeli katonák ellen is bevethetik az ICC-t, de a lépéssel Trump most ismét bizonyította, hogy Izrael barátja.

– A bíróság át van politizálva, és megszállottan folytat boszorkányüldözést Izrael és az Egyesült Államok, valamint mindazon demokratikus országok ellen, melyek tiszteletben tartják az emberi jogokat s egyúttal elítélik ezen jogok megsértőit

– mondta az izraeli kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.