Európai védelmi együttműködés a francia nemzeti ünnep hátterében

Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban vasárnap a francia nemzeti ünnepen, a Bastille 1789-es ostromának tiszteletére.

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 12:09
Traditional Bastille Day military parade in Paris
epa07716268 French military vehicles drive down the Champs Elysees during the annual Bastille Day military parade on the Champs Elysees avenue in Paris, France, 14 July 2019. Bastille Day, the French National Day, is held annually on 14 July to commemorate the storming of the Bastille fortress in 1789. EPA/IAN LANGSDON Fotó: IAN LANGSDON Forrás: MTI/EPA/IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban vasárnap a francia nemzeti ünnepen, a Bastille 1789-es ostromának tiszteletére. A katonai parádé az európai katonai együttműködés jegyében zajlott.

Fotó: MTI/EPA/IAN LANGSDON

Az európai katonai kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől indult, célja a rendkívüli hadi helyzetek, humanitárius válságok kezelése. Tíz ország, köztük Franciaország és Németország is részt vett benne, katonáik vasárnap ott voltak a francia főváros sugárútján, a Champs-Élysées-n.

„A második világháború óta nem volt Európa ilyen fontos. Az európai védelmi együttműködés az Észak-atlanti Szövetséggel karöltve Franciaországnak kiemelt jelentőségű” – állapította meg a francia államfő a nemzeti ünnepen kiadott nyilatkozatában.

„Ez a mostani felvonulás témája. Együttműködni és erősíteni a közös fellépés képességét, ez az európai beavatkozási kezdeményezés célja” – utalt a javaslatra Macron.

A résztvevők között menetelt a francia–német dandár ötszáz katonája, de még az Európai Unió kiképzési küldetéséből Maliból visszatért spanyol kontingens is. Több mint négyezer katona, 196 páncélozott jármű és 237 lovas katona vonult el a nagyszámú nézősereg előtt, az égen pedig 69 repülőgép és 39 helikopter zúgott el a francia főváros légterében.

A parádé lehetőséget nyújtott a francia hadsereg fejlesztéseinek bemutatására is, így helyet kapott egy „repülő katona” is a felvonulók között. Az ámulatba ejtő mutatványt egy repülő deszkán álló sportoló, Franky Zapata hajtotta végre, aki jetski-világbajnok, egyben a repülő készülék fejlesztője. Az ígéret szerint a több méter magasban lebegő és valóban repülő ember a deszantos beavatkozások jövőjét mutatták be.

Az ünnepen Emmanuel Macron francia elnökhöz csatlakozott Belgium, Észtország, Finnország, Hollandia, Portugália valamely képviselője, akár miniszterelnöki, államfői vagy védelmi miniszteri szinten, emellett Angela Merkel német kancellár. Theresa May brit miniszterelnököt kormánya kabinetirodájának vezetője, David Lidington képviselte. Jelen volt Jean-Claude Jun­cker, az Európai Bizottság vezetője is.

Az ünnepélyes hangulatot csupán az törte meg, hogy amikor Macron a katonai parádé előtt gépkocsiján elhajtatott a Champs-Élysées-n, hangos hurrogás követte az úttest mentén álló húsz-harminc sárga mellényes részéről. Az este leszálltával a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, a hatóságok könnygázzal oszlatták fel a tömeget. A rendőrség szerint estig 175 embert tartóztattak le, köztük Jerome Rodriguest és ­Maxime ­Nicolle-t, a sárga mellényesek két vezetőjét.

Szomorú Megemlékezés

Először rendeztek a francia nemzeti ünnep alkalmából tűzijátékot Nizzában a három évvel ezelőtti, 86 halálos áldozattal járó teherautós merénylet óta – jelentette be a város vezetése. A tűzijátékot a tengerparti sétánnyal szembeni egyik hajóról lőtték fel, de az áldozatok hozzátartozóit képviselő egyesületek kérésére nem vasárnap este, a nemzeti ünnepen, a terrortámadás évfordulóján, hanem annak előestéjén, szombaton. Július 14-én délelőtt megemlékezést tartottak a terrortámadás áldozatainak emlékére, este pedig a Nizzai Filharmonikus Zenekar adott koncertet a merénylet helyszínén, s tíz óra harmincnégy perckor, amikor a merényletet elkövették, az ég felé forduló 86 fénysugárral emlékeztek meg a halottakra. A merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon mintegy harmincezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.