Evakuálják a külföldieket

Külföldi hatalmak és gazdasági társaságok biztonsági okokra hivatkozva elkezdték evakuálni személyzetüket Tripoliból. Már a líbiai főváros külvárosaiban folynak a harcok a nemzetközileg elismert kormány erői és az ország keleti részét ellenőrző hadúr, Halifa Haftár csapatai között.

Mártonffy Attila
2019. 04. 08. 16:36
Libyan National Army (LNA) members, commanded by Khalifa Haftar, head out of Benghazi to reinforce the troops advancing to Tripoli, in Benghazi
Halifa Haftár tábornok csapatai elindulnak Bengáziból Tripoliba Fotó: Esam Al-Fetori Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymásnak ellentmondó hírek szerint a Líbia keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok mintegy hetven fegyveresét fogták el a nemzetközileg elismert egységkormányhoz hű erők a tripoli nemzetközi repülőtér közelében – hivatkozik a Libya Observer értesüléseire az MTI. Ugyanakkor maga a tábornok továbbra is azt állítja, az ő erői ellenőrzik a városközponttól mintegy 25 kilométerre fekvő, 2014 óta zárva tartó légikikötőt.

A Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette egységkormány közben azzal vádolta meg Franciaországot, hogy oroszlánrészt akar az ország kőolajkincse feletti ellenőrzésből, ezért szítja Haftár támogatásával a nyugat-líbiai harcokat. A tábornok úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadserege egyidejűleg repüléstilalmi övezetté nyilvánította a katonai repülőgépek számára a nyugati országrészt, miután Fájez esz-Szarrádzs légiereje csapást mért állásaikra a Tripolitól délre fekvő, csütörtökön elfoglalt két településen.

A növekvő biztonsági kockázatra hivatkozva és a harcok elhúzódásától tartva a külföldi hatalmak elkezdték kivonni személyzetüket Tripoliból. Az Egyesült Államok Afrika-parancsnoksága más térségbe csoportosított át bizonyos kontingenst, s India is bejelentette, hogy evakuálja békefenntartóit a líbiai fővárosból, s az ENSZ csak a szükséges mértékűre csökkenti jelenlétét. Az ENI olasz olajipari óriáscég pedig úgy döntött, hogy teljes személyzetét hazaküldi az országból. A BBC arról is beszámol, hogy Tripoli lakosai elkezdtek élelmiszert és üzemanyagot felhalmozni.

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport külügyminiszterei szombati tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy a katonai feszültségek további elmélyülésének megakadályozására nyomást kell gyakorolni az erőszakba forduló hatalmi harc felelőseire, különös tekintettel Halifa Haftárra. Az orosz külügyminiszter párbeszédre szólította fel a líbiai konfliktus szereplőit, egyben elutasította, hogy egyoldalúan pellengérre állítsanak felelősöket.

Halifa Haftár tábornok csapatai elindulnak Bengáziból Tripoliba
Fotó: Reuters

Szergej Lavrov az országban uralkodó káoszért Moammer el-Kadhafi NATO által támogatott, 2011-ben történt megbuktatását okolta. – Éppen ezt követően tették tönkre Líbiát, amelyen keresztül terroristák és illegális migránsok tömkelege árad – mondta. Még pénteken António Guterres, az ENSZ főtitkára is mély aggodalmának adott hangot, miután Líbiában tárgyalt Haftár tábornokkal is. Sajtóértesülések szerint a hadúr arról tájékoztatta Guterrest, hogy addig nem állítja le a főváros ellen irányuló hadműveletet, amíg „nem mér vereséget a terroristákra és a zsoldosokra”.

Az erős ember

A 75 éves Halifa Haftár tábornagy Líbia megmentőjének szeretne mutatkozni, de ellenlábasai azzal vádolják, hogy puccsista, és új katonai diktatúrát kíván bevezetni az észak-afrikai országban. A Kelet-Líbiából származó „erős ember” a líbiai válság megkerülhetetlen szereplője, aki valamennyi ellenlábasát terroristának vagy zsoldosnak nevezi. Csütörtökön a sokadik hadműveletét indította el, ezúttal Tripoli elfoglalása érdekében. 2017-ben sikerült rátennie a kezét az ország keleti részére, a 2014-ben a Bengáziban állomásozó dzsihadisták ellen indított hadművelet után. A Halifa Haftár irányította Líbiai Nemzeti Hadsereghez több, az ország keleti részéből származó katonatiszt csatlakozott. Haftár az ellenőrzése alá vonta Bengázit, hadműveletet indított Derna városa ellen, majd 2018-ban bejelentette, hogy felszabadította Kirenaikát a radikális csoportoktól. Januárban a kőolajban gazdag déli, sivatagi vidék székhelyét, Szebhát foglalta el harcok nélkül. A nyugati milíciák által támogatott nemzeti egységkormányt az ország keleti felének hatóságai nem ismerik el. Bírálói szerint katonai sikereit Halifa Haftár más országok – elsősorban az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Franciaország, illetve újabban Szaúd-Arábia – titkos támogatásának köszöneti. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.