Ezeréves, fából épített várfalakat találtak dél-Morvaországban

Forrás: MTI2019. 07. 11. 20:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatti ásatások közben.

„A régészek szerint rendkívül értékes és ritka leletről van szó. Miután az ásatások még folynak, lehetséges, hogy újabb értékes leletekre bukkannak” – mondta Jirí Holobrádek, a breclavi városi önkormányzat szóvivője újságíróknak szerdán.

„A leletek első kiértékelése alapján a kastély mai alaprajza megőrizte az egykori, tehát kora középkori várfalak alaprajzát. A lelet azért rendkívüli, mert a 11. századból származó erődítményfalak nagyon ritkák” – mutatott rá az ásatásokban részt vevő Miroslav Dejmal, az Archaia Brno szervezet régésze.

A breclavi kastély alatti kutatásokat az Archaia és a városi múzeum végzi a brnói Masaryk Egyetemmel együttműködve. Az eddig feltárt leleteket és a kutatás eredményét szerdán Breclavban mutatták be a nagyközönségnek.

A breclavi kastély mai formájában reneszánsz épület, részben román stílusban átépítve. Helyén eredetileg az I. Bretislav cseh fejedelem (1000-1055) által építtetett vár állt, amely a határvédelemre szolgált. A jelenleg rossz állapotban lévő kastélyra általános felújítás vár, ezért végeznek alatta régészeti ásatásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.