Ezért mondott le a múlt héten az iráni külügyminiszter

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter nem tudott Bassár el-Aszad szíriai elnök múlt heti teheráni látogatásáról, ezért nyújtotta be lemondását – jelentette az ISNA iráni hírügynökség kedden.

Forrás: MTI2019. 03. 05. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés hátteréről Bahram Gasszemi külügyi szóvivő tájékoztatta a hírügynökséget.

Gasszemi közölte: a teheráni külügyminisztérium egyáltalán nem tudott Aszad útjáról egészen annak végéig, és ez volt a tárcavezető lemondásának egyik oka. Zaríf nem személyes sérelmek miatt akart távozni hivatalából, hanem azért, hogy a külügyminisztérium és a diplomácia visszakerüljön az őt megillető helyre – tette hozzá.

Aszad és Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető múlt heti találkozóján jelen volt Kasszem Szulejmáni, a Hamenei közvetlen irányítása alá tartozó elitalakulatnak, a Forradalmi Gárdának a külföldi műveletekért felelős parancsnoka volt jelen. A diplomáciai eseményt követően Szulejmáni bizonygatta, hogy Zaríf a legfőbb külügyi illetékes, és továbbra is élvezi Hamenei bizalmát.

Haszan Róháni iráni elnök nem fogadta el Zaríf lemondását, és kiállt a tárcavezető mellett. Zaríf a fronton harcol az Egyesült Államok ellen folyó konfliktusban – jelentette ki.

A külügyminiszter elemzők szerint a reformpárti Róháni egyik legfontosabb szövetségese a kormányban. Lemondásának okát széles körben abban látták, hogy a Nyugat-ellenes keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került, miután Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok részéről 2018 májusában felmondta a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról szóló megállapodást, amelynek létrejöttében oroszlánrésze volt a külügyminiszternek. Trump egyúttal a Teheránnal szembeni szankciók egy részét visszaállító rendeletet adott ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.