Ezrek menekülnek Mozambikból az iszlamista felkelés elől

Ezrek menekülnek a Mozambik északi részén dúló iszlamista felkelés elől – közölte szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely arra is figyelmeztetett, hogy a népességvándorlás nyomán nő a koronavírus-fertőzés veszélye.

Forrás: MTI2020. 09. 02. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fokozódtak a városok és falvak elleni támadások az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban, aminek következtében ezrek kényszerültek a tartományi székhelyre (Pemba) menekülni gyalog, hajón vagy közúton” – áll az ICRC közleményében.

A mozambiki hadsereg a minap közölte, hogy harcol az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető iszlamisa milicistákkal, akik ostrom alá vettek egy kulcsfontosságú kikötőt a tartományban.

Raoul Bittel, az ICRC pembai műveletekért felelős vezetője szerint a fegyveres konfliktus elől menekülő emberek ezt az életveszélyes fenyegetést a koronavírus-fertőzés kockázatára cserélik. Bár a koronavírus-járvány Mozambikban továbbra sem súlyos, az ICRC szerint a tömeges vándorlás ronthat a helyzeten.

A Vöröskereszt szerint a menekülők legtöbbje családtagoknál vagy távolabbi rokonoknál lel menedékre, így viszont nő a háztartásokban a zsúfoltság, ami kedvez a koronavírus terjedésének, mivel a közösségen belül távolságtartás lehetetlenné válik.

Az említett, földgázban gazdag tartományban 2017 októbere óta tart az iszlamista felkelés. A helyi dzsihadista csoport tavaly hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A lázadásban százak haltak meg, sebesültek meg vagy tűntek el, és már eddig is százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására az ICRC szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.