Ezrével rúgták fel a szabályokat a spanyolok a szükségállapot utáni első hétvégén

Forgalmi dugók, több ezer illegális utcai fieszta, összetűzés a bulizók és a rendőrök között, kánikula és levetett maszkok – így nézett ki a szükségállapot utáni első szabad hétvége Spanyolországban.

2021. 05. 17. 11:12
null
Barcelona, 2021. május 9. Tömegek várják az éjfélt Barcelona tengerparti strandján 2021. május 8-a éjjelén, amikor véget ér a 2020 októbere óta érvényben lévõ szükségállapot és a kijárási tilalom. Május 9-tõl újra szabadon lehet utazni a tartományok között. Az egyes régiók kormányainak mostantól bíróságon kell érvényt szerezniük a járványügyi korlátozások jogosságának. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utcán maszk nélkül iszogató, távolságtartás nélkül táncoló fiatalok, zsúfolt strandok és több ezer kiosztott bírság – a hétvégi fényképek láttán az ember azt hihetné, hogy Spanyolország a világjárvány utáni „új világot” ünnepli. Az emberek úgy viselkedtek, akár a karámból kitört bikák: már pénteken zsúfolásig teltek az autópályák, szombaton és vasárnap pedig talpalatnyi hely sem maradt a városok utcáin és a déli tengerpartokon. Ez volt az első szabad hétvége a május 9-én megszűnt szükségállapot óta, ráadásul az időjárás is nyárias volt, emiatt a fél ország elővakációt és utcai fiesztát tartott. A spanyolországi közútkezelő jelentése szerint pénteken ötven százalékkal nagyobb forgalmat regisztráltak a madridi kivezető szakaszokon, mint az elmúlt hónapokban.

Bár csak a veszélyhelyzeti állapot ért véget, sokan úgy gondolták, hogy innentől fogva az egyéb egészségügyi előírásokat sem kell betartani: a barcelonai városi rendőrség több mint kilencezer állampolgárt büntetett meg illegális fiesztán való részvételért szombat este 10 és vasárnap reggel 6 óra között. Egész hétvégén összesen 16 ezer bírságot róttak ki, ami példátlanul sok. A Sant Miguel strandról körülbelül kétezer embert zavartak el szombat éjjel, miután az éjszakai kijárási tilalom megszűnése miatt bárki szabadon mozoghatott a város utcáin.

A valenciai rendőrök kétezer büntetést szabtak ki néhány óra leforgása alatt. Ők elsősorban a továbbra is érvényben lévő éjszakai kijárási tilalom be nem tartásáért és a maszkszabály megszegéséért büntettek. A meleg idő miatt ugyanis egyre többeknek derogált felvenni a szájmaszkot, pedig az továbbra is kötelező az ország teljes területén, nyílt és zárt térben egyaránt.

Pamplonában rendőrök sérültek meg a valósággal megvadult fiesztázók miatt. Először egy több mint százötven fős makrofiesztát oszlattak fel a város egyik elhagyott gyárépületében. A résztvevők egyike sem viselt maszkot, és távolságot sem tartottak egymástól. Pamplona másik városrészében a rendőrökkel szembeni „szokatlan erőszakról” számoltak be a város egyenruhásai. Fiatalok konténereket gyújtottak fel, majd üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a járőröket, akik az alapvető egészségügyi előírásokat igyekeztek betartatni. Végül két embert letartóztattak, négy rendőr pedig megsebesült az összetűzésekben.

Salamanca városában péntek estétől vasárnap reggelig közel ezer büntetőcédulát töltöttek ki a rendőrök. Beszámolójuk szerint a fél város nem tartotta be az előírásokat: nem viselték a maszkot, a megengedettnél nagyobb létszámú összejöveteleket tartottak, és több bártulajdonos is felrúgta a férőhelyekre vonatkozó előírásokat.

Madridban ezúttal nem voltak összetűzések, mert a régió vezetése az összes rendőrt utcára küldte hétvégén a San Isidro-ünnepség miatt, így maximális hatósági jelenlét mellett sikerült kontrollálni az utcai összejöveteleket.

A kormány részéről egyedül a kulturális és sportminiszter szólalt meg a hétvégi „bulimérleg” kapcsán. Azt mondta, hogy bár „a spanyol kormány jó úton halad” a járványkezeléssel, a fiatalok eltúlzott reakciója miatt „fokozott óvatosságra lesz szükség az elkövetkező időszakban”.

A jobboldal szerint, ha az elmúlt két hétvége eseményei továbbra is ismétlődnek, a kormánynak szembe kell néznie egy ötödik hullámmal a nyájimmunitás kialakulása előtt, melyet júliusra–augusztusra szeretnének elérni. Pablo Casado, a Néppárt vezetője szerint a kialakult káoszért a kormány felel, ugyanis kidolgozott tervekkel kellett volna előállnia a szükségállapot utáni időszakra.

Pedro Sánchez kormánya valóban nem készült iránymutatással, melyet nyilvánosan is vállalt. Az új intézkedések meghozatalát és az emberek kordában tartását a regionális kormányokra, valamint a helyi bíróságokra bízta.

Forrás: Elespanol.com, Vozpopuli.com, Publico.es

Borítókép: Tömegek várják az éjfélt Barcelona tengerparti strandján 2021. május 8-a éjjelén, amikor véget ér a 2020 októbere óta érvényben lévő szükségállapot és a kijárási tilalom Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.