Facebookon közvetítette, ahogy felgyújtja magát + videó

A férfi a korrupció ellen tiltakozott az egyiptomi fővárosban.

2020. 11. 16. 14:16
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyújtotta magát egy férfi Kairóban, az ikonikus Tahrír téren még múlt csütörtökön. A Mohamed Hoszniként azonosított, öltönyt és nyakkendőt, sőt eleinte maszkot is viselő férfi a Facebookon élőben közvetítette az akcióját.

A felvételen korrupcióval vádolta meg az ország vezetését, akik szerinte szétlopják az országot. Meg nem erősített információk szerint korábban az egyiptomi számvevőszkénél dolgozott. Sajtóértesülések szerint nemrégiben szabadult a börtönből, de az nem világos, mivel gyanúsították. Biztonsági forrásokra hivatkozva azt írták, az Egyiptomban betiltott Muszlim Testvériség használta ki őt. Hoszni a videóban tagadja, hogy tagja lenne a szervezetnek, ugyanakkor támogatólag beszélt a 2011-es Tahrír téri eseményekről, amely végül Hoszni Mubarak elnök lemondásához, majd később a Muszlim Testvériség rövid uralmához vezetett. A kormánypárti egyiptomi média „mentálisan instabil” emberként mutatta be, és interjút közöltek a feleségével is, aki éppen válni készül tőle, mert „elveszítette az eszét” mióta elbocsátották az állásából.

Az nem egyértelmű, hogy a férfi eredeti szándéka is ez volt-e. A felvétel tanúsága szerint mikor ordibálására a biztonsági erők odaléptek hozzá, leöntötte magát benzinnel, azzal fenyegetőzve, hogy felgyújtja magát. Szavait be is váltotta, mire a biztonságiak és a járókelők gyorsan megfékezték a lángokat. Az esetről egy közeli erkélyről is videó készült.

Az áldozat az akciót túlélte, égési sérülésekkel kórházban kezelik.

Egyiptomban egyébként nemrégiben rendeztek parlamenti választásokat, melynek második fordulója november végén, december elején következik. Ezeken borítékolható az elnökhöz hű erők győzelme.

Szeptemberben az országban szokatlan, de nem túl népes tüntetéseket is szerveztek. A demonstrálók főként a rossz gazdasági helyzet, a dráguló kenyér és elektromos áram, valamint az engedély nélkül épített ingatlanokra kivetett adó miatt tiltakoztak. Különösen az utóbbi érintette érzékenyen a legszegényebbeket, akik ha nem tudják kifizetni a büntetést, el is veszíthetik a tetőt a fejük fölül. A járvány a gazdaságot is megviseli, és lényegében lenullázta a turizmust, amely a GDP 11,9 százalékát és több millió ember megélhetését jelenti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.