Fáj a biztosítók feje az amerikai zavargások miatt

A biztosítási biznisz történetének leglehengerlőbb kárrendezési lavináját indította el a fekete George Floyd rendőri intézkedés közben bekövetkezett halála. Az eset nyomán szerveződő Fekete életek számítanak (BLM) mozgalom hónapok óta tartó tüntetése, de leginkább aktivistáik esztelen pusztítása nyomán akár kétmilliárd dolláros kárérték kifizetésére számíthatnak az amerikai biztosítók.

Mártonffy Attila
2020. 09. 17. 12:44
null
Portland, 2020. július 28. A Black Lives Matter mozgalom tüntetõi a béke jelét festik az úttestre a szövetségi bíróság épülete elõtt, az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 28-ra virradó éjjel. MTI/AP/Marcio Jose Sanchez Fotó: Marcio Jose Sanchez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztosítási szektor történetének legborsosabb kárrendezési összegét kell kifizetniük az amerikai biztosítóknak azután, hogy a Minneapolisban május 25-én egy rendőri intézkedés egy fekete férfi, George Floyd halálát okozta. A szerencsétlen eset után elinduló rasszizmusellenes tüntetések, majd a magán- és közvagyon ellen elkövetett gyújtogatás és más vandál pusztítások nyomán

akár kétmilliárd dollárra is felmehet a tulajdonosok kárigénye a biztosítóknál

– idézi az RT.com orosz hírportál az amerikai Biztosítási Információs Intézet (III) friss jelentését.

A szervezet az eddig kifizetett összegek alapján becsülte meg kifizetési kötelezettségeit. A becslés bizonytalanságát azonban növeli, hogy a jelentés csak a május 26. és június 8. közötti káreseményeket vette figyelembe, így a portlandi és a kenoshai lázadások pusztításai még alaposan megnyomhatják a végösszeget.

Eddig csak a természeti katasztrófák okoztak egymilliárd dollárnál nagyobb értékű kárt.

A jelenlegi, mintegy 140 várost érintő pusztítások mértéke jóval meghaladja a vandalizmusból eredő kárösszeg eddigi, 775 millió dolláros rekordját – ezt 1992-ben fizették ki a biztosítók, miután kitörtek a hírhedt zavargások Los Angelesben. Az utcai erőszakos megmozdulások azt követően robbantak ki, hogy felmentették azokat a rendőröket, akik bénára verték a szintén fekete Rodney Kinget, akit csak hosszas autós üldözéssel tudtak lefogni ittas vezetés miatt.

Egyébként a Floyd halála utáni zavargás volt az első alkalom az 1992-es események óta, amelyet most a biztosítók valódi biztosítási kategóriába, a katasztrófa besorolásba illesztettek. Ebbe minden, 25 millió dollár feletti káresemény beletartozik. Szakértők ugyanakkor megjegyzik: a zavargások kárvallottjai még veszteségeik ellenére is szerencsésebb helyzetben vannak, mint a koronavírus-járvány gazdasági áldozatai, ugyanis míg az előbbieket kifizeti a biztosító, az utóbbiak kárát egyetlen biztosító sem téríti meg.

 

Az Egyesült Államokban futótűzként terjedő zavargások és a nyomukban keletkező káosz elérték az amerikai igazságügy-miniszter ingerküszöbét is. Willam Barr a CNN hírtelevízió online híroldala szerint felszólította a szaktárca felügyelete alá tartozó szövetségi ügyészeket, hogy súlyosabb vádakkal lépjenek fel a tüntetések erőszak-elkövetőivel szemben, s alkalmazzák az eddig ritkán bevetett lázadási törvényt.

A 2018-ban hozott jogszabály értelmében a vandál erőszak-elkövetőket meg lehet vádolni az Egyesült Államok kormánya megdöntésének kísérletével is, ami súlyosabb büntetési kategória, mint a szándékos rongálás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.